Saturday, February 25, 2012

Silap mata Arab Spring Erdogan & Anwar Ibrahim

Arab Spring - label yang dicipta oleh Recep Tayyib Erdogan dan Anwar Ibrahim bersungguh-sungguh mempelopori Malaysia 'Spring'. Perd... thumbnail 1 summary
Arab Spring - label yang dicipta oleh Recep Tayyib Erdogan dan Anwar Ibrahim bersungguh-sungguh mempelopori Malaysia 'Spring'.

Perdana Menteri Turki, antara AS sekutu kuat di Mediterranean (selain dari Israel) dan satu-satunya pemimpin Islam yang secara terbuka menyokong pembunuhan beramai-ramai NATO di Libya, kini dalam syarikat bersama dengan Washington, Britain, Perancis dan lain-lain untuk menjalankan turun Syria.

Apabila Amerika Syarikat dan Britain melancarkan serangan ketenteraan ke atas Iraq pada tahun 2003 dan Afghanistan setahun kemudian, Erdogan memberi keizinan kepada pesawat AS menggunakan dua pangkalan udara di Turki untuk memudahkan 'peperangan menentang keganasan'. Saham Erdogan berbangga untuk melihat lebih daripada 2 juta rakyat Iraq yang tidak bersalah dan Afghanistan mati.

Di negara sendiri, Erdogan menghadapi tekanan berjumlah daripada lawannya. Demokrasi genggaman-Nya, yang dilanggan oleh Anwar, mengambil tol pada politik beliau. Beberapa pemimpin pembangkang Turki ke belakang bar.

Di seluruh Turki, beribu-ribu orang telah meninggal dunia dalam serangan bom di tempat-tempat kepentingan kerajaan. Semasa saya di Istanbul pada tahun 2007, tujuh orang terbunuh dalam letupan bom kira-kira satu kilometer dari Hotel Conrad saya tinggal, di daerah Besiktas. Erdogan menyalahkan pembangkang.
 
Jadi, Anwar mencontohi Erdogan atau pembangkang Turki?

Mencontohi Erdogan akan bermakna bahawa Anwar juga adalah kaki tangan Amerika, dan secara tidak langsung bersetuju dengan kekejaman Israel di Palestin. PM Turki dikenali untuk pendekatan Karib apabila ia datang untuk mendapat perhatian dan sokongan politik dari Amerika Syarikat dan Barat.

Tidak ada kebebasan mutlak di Turki. Bercakap dengan pembangkang dan anda akan mendapat gambaran sebenar tentang demokrasi Erdogan. Manakala akhbar pro-k'jaan dan media lain maju, pengendali media pembangkang hanya terikat kepada peredaran bijaksana.

Saya fikir Anwar keliru antara Erdogan memilih atau pembangkang Turki. Erdogan mempunyai hampir kepada Anwar, untuk hubungan intim dengan Amerika Syarikat yang kedua. Kenyataan beliau tentang 'menyokong segala usaha untuk melindungi keselamatan Israel' - seperti yang diterbitkan oleh Wall Street Journal baru-baru ini - adalah juga selari dengan kempen 'percuma Arab' Erdogan.
 
Erdogan adalah lebih seorang lelaki yang gembira. Dengan kehadiran pasukan AS dan NATO di Turki, beliau berasa selamat dan dijamin politik. Beliau adalah antara pemimpin pertama Islam yang condenmed yang lewat Muammar Gaddafi - dibunuh oleh NATO sebagai seorang diktator tanpa menyedari bahawa dia sendiri adalah lebih buruk daripada 'Hitler zaman moden'.

The Spring Arab adalah rancangan untuk membenarkan Amerika Syarikat (AS), Eropah Barat dan Israel untuk menentukan orang-orang Arab. Sebagai sumber terbesar di dunia 'emas hitam' atau petroleum, Erdogan berharap peranan dalam menambah sokongan kepada imperialisme ekonomi Washington amat bermanfaat bagi politik beliau.

Iraq, yang kini diisytiharkan dibersihkan daripada sebarang senjata pemusnah besar-besaran (WMD) - yang telah digunakan oleh AS untuk menyerang negara ini dan digantung Saddam Hussein dan pemimpin lain - telah menyaksikan persaingan sengit dengan Turki selama beberapa dekad yang begitu banyak lebih autonomi Kurdis. Dan sekarang, tanpa Saddam dan rejim boneka baru yang pro-Amerika di Baghdad, Erdogan boleh bernafas lega bahawa beberapa syarikat minyak Turki yang telah mendapat tempat kemasukan kepada jirannya.

Erdogan dan Anwar berkongsi persamaan yang tersendiri - kedua-duanya adalah orang-orang yang berdusta baik.

Manakala Erdogan terletak kepada dunia Arab bahawa negara akan berdiri teguh di membebaskan Palestin, Anwar juga terletak kira-kira yang benar mengapa dia telah dipecat oleh Dr Mahathir. Tuntutan beliau kepada Zaman Turki hari ini bahawa beliau telah dihantar ke penjara untuk mengkritik bosnya kemudian, adalah satu pembohongan semata-mata. Saya tidak fikir Erdogan dan kebanyakan orang Turki membeli cerita itu.

Dan bagi Anwar untuk melanggan kepada Spring Arab Erdogan adalah usaha Spring Malaysia hanyalah propaganda politik. Melainkan jika dia meluluskan pembunuhan beramai-ramai dan pemberontakan yang berlaku di Libya, Oman, Syria, Algeria dan beberapa negara-negara Arab sejak dua tahun lalu!
 
Jika gerakan pemberontakan adalah apa yang Anwar lebih suka, dia adalah seorang lelaki yang paling merbahaya kepada Malaysia dan rakyatnya. Tetapi saya fikir Anwar dan penyokongnya suka. Mereka sudah menetapkan duluan pada 9 Januari apabila rumah beberapa dibuat bom telah diletupkan di luar Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.
 
Ialah bahawa permulaan pemberontakan pembangkang?
 
Saya fikir begitu. Seperti Anwar begitu gemar 'Delights Turki, dia telah lupa akar politik beliau dan' kebangkitan Asia 'pernah disebarkan semasa beliau menjadi Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan.
 
Erdogan? Saya tidak fikir dia akan bertahan lama. Beliau berjabat tangan dengan Ahmadenijad Iran dan Assad Syria tetapi ini adalah kedua-dua negara dia mahu melihat AS & 'meneutralkan' Berikat - sama seperti Iraq, Afghanistan, Lubnan, Libya dan Palestin!

"Berfikir tanpa kotak"

Ar Ra'isul Mutakallim, Tabligh Ki Zabaan (Lidah Tabligh) Hadrat Maulana Umar Palanpuri Rahmatullahu 'alaihi berkata: "Orang yang kuat adalah orang yang sanggup bertahan dalam arus kerosakan. Orang yang lebih kuat adalah orang yang sanggup melawan arus kerosakan. Namun orang yang paling kuat adalah orang yang sanggup merubah arah arus kerosakan hingga menjadi akannya arus kebaikan.”

“Dajjal bersama tenteranya mempunyai kekuatan yang amat istimewa dan amat tersusun. Begitu juga Yakjuj dan Makjuj membuat huru-hara di seluruh dunia. Kehebatan mereka tiada siapa yang dapat melawan dan orang beriman berundur dengan hanya makan zikir dan tasbih."

"Allah zahirkan kudratnya hanya dengan labah-labah yang kecil dijadikan asbab untuk menggigit tengkuk-tengkuk mereka hingga mati. Mayat mereka begitu busuk diseluruh dunia. Orang beriman tidak tahan terus berdoa pada Allah. Allah ta'ala hantarkan hujan dan banjir menghanyutkan mereka ke laut. Inilah yang akan berlaku di akhir zaman nanti."

"Amalan dakwah memisahkan hak dan batil seperti air menghanyutkan sampah dari emas dan logam-logam yang lain. Namun pekerja² agama jika wujud cinta dunia dalam hati mereka seperti emas dan disaluti logam-logam lain, maka banyak masalah yang akan timbul.”