Sunday, October 25, 2015

AKHIRNYA MUHYIDDIN MENDEDAHKAN KEBENARAN

- Koridor Kuasa RPK, Malaysia Today Siri ( #countercoup1msia ) "Apa dikatakan Muhyiddin ini menggambarkan banyak perkara mengenai apa... thumbnail 1 summary
- Koridor Kuasa RPK, Malaysia Today
Siri (#countercoup1msia)


"Apa dikatakan Muhyiddin ini menggambarkan banyak perkara mengenai apa yang sedang berlaku hari ini. Tujuh tahun lalu Najib diberitahu dia perlu mencabar Abdullah dan menendangnya keluar. Jadi cerita yang kini giliran Muhyiddin pula diminta untuk mencabar Najib dan menendangnya keluar tentunya juga masuk akal."

Entri Facebook:
https://www.facebook.com/alfaedah1440/posts/786737644781564


25 Oktober 2015 - Apa yang dikatakan Muhyiddin Yassin seperti yang dilaporkan dalam berita di bawah, adalah sangat menarik. Pertama sekali, (hakikat bahawa) Tun Dr Mahathir Mohamad lah yang memutuskan siapa yang menjadi Perdana Menteri. Dan jika Dr Mahathir tidak mahu anda sebagai Perdana Menteri atau dia mahu anda dikeluarkan sebagai Perdana Menteri maka itu adalah apa yang akan berlaku.

Perkara kedua yang Muhyiddin buat adalah bahawa Dr Mahathir adalah orang yang memilih Najib menggantikan Tun Abdullah Ahmad Badawi sebagai Perdana Menteri. Oleh itu Dr Mahathir semata-mata memutuskan bahawa Najib akan mentadbirkan negara dan parti, sama ada Umno maupun Barisan Nasional, juga tidak mempunyai suara dalam perkara tersebut.

Muhyiddin juga mendedahkan bahawa beliau dan Dr Mahathir kecewa dengan keengganan Najib untuk mencabar Abdullah Badawi, serta menggulingkan beliau. Gambaran yang diberikan oleh Muhyiddin di sini adalah bahawa Najib setia kepada Abdullah dan enggan menikamnya dari belakang.

Perkara keempat Muhyiddin yang dilakukan oleh Muhyiddin adalah bahawa dia menekan Najib untuk mengambilalih jawatan Abdullah, sekaligus menyingkirkan beliau. Dan menurut Muhyiddin, jika Najib enggan menggulingkan Abdullah, maka dia (Muhyiddin) sebaliknya  akan menjadi Perdana Menteri.

Apa dikatakan Muhyiddin ini menggambarkan banyak perkara mengenai apa yang sedang berlaku hari ini. Tujuh tahun lalu Najib diberitahu dia perlu mencabar Abdullah dan menendangnya keluar. Jadi cerita yang kini giliran Muhyiddin pula diminta untuk mencabar Najib dan menendangnya keluar tentunya juga masuk akal.

Sebenarnya, memang terdapat corak dan acuan antara apa yang berlaku tujuh tahun lalu, dengan apa yang berlaku sekarang. Orang yang sebenarnya mentadbir Malaysia adalah Dr Mahathir dan sesiapa yang menjadi Perdana Menteri adalah semata-mata Perdana Menteri boneka, dengan Dr Mahathir sebagai Perdana Menteri 'de facto' (yang sebenarnya/pada hakikatnya).

Dan ini juga bermakna apa yang Tengku Razaleigh Hamzah pernah katakan itu juga memang benar. Tengku Razaleigh berkata beliau enggan untuk menjadi Perdana Menteri kerana beliau hanya akan menjadi Perdana Menteri boneka,  dengan Dr Mahathir menarik tali dari belakang tabir sebagai Perdana Menteri 'de facto'.

MUHYIDDIN FINALLY REVEALS THE TRUTH
OCTOBER 25, 2015
CORRIDORS OF POWER
RAJA PETRA KAMARUDDIN
MALAYSIA TODAY
************************************

Muhyiddin: Bagaimana saya menjadikan Najib PM

Bekas TPM kata Mahathir meminta beliau untuk menggantikan Abdullah tetapi sebaliknya beliau berkata Najib sebagai Timbalan Perdana Menteri seharusnya mengambilalih (tampuk kepimpinan).

(Free Malaysia Today) - Muhyiddin Yassin telah mendedahkan bahawa beliau memainkan peranan penting dalam Najib Razak menjadi Perdana Menteri, dan bahawa dia telah menolak tawaran Dr Mahathir Mohamad untuk menggantikan Abdullah Ahmad Badawi.

Muhyiddin menceritakan latarbelakang peralihan kuasa PM kepada Najib ketika berucap pada dialog di Johor Bahru semalam. Dialog itu dianjurkan oleh syarikat penerbitan Karangkraf dan akhbar hariannya Sinar Harian.

Beliau berkata beliau telah bertemu Najib dan menggesanya untuk mencabar Abdullah selepas Barisan Nasional mengalami kerugian teruk pada pilihan raya umum 2008, serta kehilangan kuasa di lima negeri.

"Seperkara dengan Najib, dia mengambil masa yang lama untuk membuat keputusan," kata Muhyiddin, menurut The Malaysian Insider. "Ketika itulah saya bertemu dengan Dr Mahathir dan dia meminta saya untuk menyambut jawatan presiden. Tetapi saya berkata tidak, saya tidak boleh, saya hanyalah naib presiden parti, dan Najib adalah timbalan presiden, jadi beliaulah yang sepatutnya menjadi PM. "

Muhyiddin berkata akhirnya beliaulah merupakan orang yang meyakinkan Najib untuk menyahut cabaran dan menjadi Perdana Menteri.

"Ia adalah dalam penerbangan dari Kuala Lumpur ke Senai yang saya memberitahunya bahawa dia perlu membuat fikirannya dengan cepat dan saya memberitahunya bahawa Dr Mahathir telah meminta saya untuk menyahut cabaran itu sebaliknya. Itulah ketikanya Najib kata okay, dia akan melakukannya. Beliau bersetuju kepadanya dalam penerbangan ke Johor tersebut." kata Muhyiddin.

Kira-kira 400 orang, kebanyakan mereka ahli Umno Johor, menghadiri sesi dialog yang diadakan di sebuah hotel di Johor Bahru.

Muhyiddin menjadi Timbalan Perdana Menteri selepas Najib mengambil alih kuasa, tetapi telah ditolak oleh Najib pada akhir bulan Julai selepas membuat kritikan mengenai isu kira-kira RM2.6 bilion yang dilaporkan sumber derma yang didepositkan terus ke dalam akaun bank peribadi Najib. Bagaimanapun, beliau masih Timbalan Presiden Umno.

Katanya, beliau tidak menyesal membantu Najib menjadi perdana menteri. "Saya tidak akan mengatakan saya menyesal. Pada masa itu, ia adalah perkara yang betul untuk dilakukan. Beliau layak dan mampu untuk memimpin negara ini, "katanya.

Dr Mahathir, bagaimanapun, telah menyatakan kekesalannya memilih Najib untuk menggantikan Abdullah dan telah berada di barisan hadapan dalam kempen selama setahun untuk menyingkir Najib dari jawatan Presiden Umno dan Perdana Menteri.

Muhyiddin berkata beliau sedar implikasi melahirkan fikirannya pada dialog itu semalam. "Saya tahu saya mungkin menghadapi implikasi lagi, tetapi ia adalah lebih baik bagi saya untuk bercakap benar," katanya.

"Tiada siapa yang boleh meragui kesetiaan saya. Saya sentiasa setia kepada kepimpinan. Dalam tahun-tahun saya sebagai sebahagian daripada kerajaan dari tahun 1981, saya tidak pernah bercakap luar dari had garisan terhadap kepimpinan, "katanya.

No comments

Post a Comment

"Berfikir tanpa kotak"

Ar Ra'isul Mutakallim, Tabligh Ki Zabaan (Lidah Tabligh) Hadrat Maulana Umar Palanpuri Rahmatullahu 'alaihi berkata: "Orang yang kuat adalah orang yang sanggup bertahan dalam arus kerosakan. Orang yang lebih kuat adalah orang yang sanggup melawan arus kerosakan. Namun orang yang paling kuat adalah orang yang sanggup merubah arah arus kerosakan hingga menjadi akannya arus kebaikan.”

“Dajjal bersama tenteranya mempunyai kekuatan yang amat istimewa dan amat tersusun. Begitu juga Yakjuj dan Makjuj membuat huru-hara di seluruh dunia. Kehebatan mereka tiada siapa yang dapat melawan dan orang beriman berundur dengan hanya makan zikir dan tasbih."

"Allah zahirkan kudratnya hanya dengan labah-labah yang kecil dijadikan asbab untuk menggigit tengkuk-tengkuk mereka hingga mati. Mayat mereka begitu busuk diseluruh dunia. Orang beriman tidak tahan terus berdoa pada Allah. Allah ta'ala hantarkan hujan dan banjir menghanyutkan mereka ke laut. Inilah yang akan berlaku di akhir zaman nanti."

"Amalan dakwah memisahkan hak dan batil seperti air menghanyutkan sampah dari emas dan logam-logam yang lain. Namun pekerja² agama jika wujud cinta dunia dalam hati mereka seperti emas dan disaluti logam-logam lain, maka banyak masalah yang akan timbul.”