Wednesday, October 28, 2015

Pusingan akhir serangan terhadap Najib dijangka dalam masa sebulan

Siri ( #countercoup1msia ) Entri @Facebook : "Demikianlah, kira-kira sebulan dari sekarang persidangan Asean akan berlangsung di K... thumbnail 1 summary
Siri (#countercoup1msia)
Entri @Facebook:

"Demikianlah, kira-kira sebulan dari sekarang persidangan Asean akan berlangsung di Kuala Lumpur, ketika Najib dijadual untuk menjelaskan isu RM2.6 bilion kepada Parlimen, manakala 1MDB pula menyediakan laporannya kepada Kabinet dan Umno bersedia untuk perhimpunan agung tahunan pada bulan Disember, Najib akan mengalami satu lagi dan kemungkinan besar pusingan akhir serangan." - Koridor kuasa RPK, Malaysia Today

27 Oktober 2015 - Terdapat dua isu utama yang mereka gunakan terhadap Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dalam usaha untuk menggulingkan beliau daripada jawatan. Satu adalah 1MDB dan yang lainnya adalah isu RM2.6 bilion.

Mungkin ramai tidak sedar bahawa sebenarnya tiada sebarang dakwaan yang disokong secara langsung oleh bukti yang nyata. Apa sahaja yang didakwa setakat ini adalah dalam bentuk sindiran, prasangka, dan persoalan. Dan kesimpulan yang mereka capai ialah apabila persoalan dibangkitkan dan oleh kerana tiada jawapan yang mendatang, maka ini adalah bukti seseorang itu bersalah.

Dengan lain perkataan, ketiadaan bukti ia tidak bersalah, adalah bukti ia bersalah.

Adakah bunyinya mengelirukan?

Sebenarnya ia tidaklah mengelirukan samasekali, kerana ia merupakan argumen yang digunakan oleh teis (penganut agama bertuhan) dan ateis (penganut tidak bertuhan) sejak berkurun lamanya, dalam membahaskan kewujudan Tuhan atau sebaliknya. Jika anda tidak dapat membuktikan bahawa Tuhan tidak wujud maka bermakna Tuhan pasti wujud, dan begitu juga sebaliknya.

Ia sebenarnya adalah strategi yang sangat berkesan untuk digunakan dalam berdebat. Anda hanya perlu mengalihkan beban untuk membuktikan sebaliknya fakta dakwaan itu kepada tertuduh dan bukan tanggungjawab berada di pihak penuduh untuk membuktikan dakwaan tersebut. Dan itu adalah bagaimana Anwar Ibrahim didapati bersalah meliwat dan dijatuhi hukuman sembilan tahun penjara (yang hanya kemudiannya dibatalkan oleh Mahkamah Persekutuan).

Jadi, jika Najib ingin melepasi halangan, apa yang digelar krisis politik, menurut para pengkritiknya, beliau perlulah menjawab dan memberikan jawapan kepada kedua-dua isu - 1MDB dan RM2.6 bilion.

Menurut peguam Najib, Hafarizam Harun, itulah yang akan Najib lakukan mengenai soal RM2.6 bilion. Tetapi dia akan menyampaikan jawapan dan jawapan beliau kepada Parlimen, mungkin dalam sebulan atau lebih dari sekarang.

"Saya meminta untuk pengurusan awal bagi kes dan tarikh perbicaraan yang awal, kerana PM bakal menjawab soalan kepada isu RM2.6 bilion di Parlimen dan saya tidak mahu jawapan dalam Parlimen untuk mempengaruhi perbicaraan dan begitu juga sebaliknya. Apa sahaja yang dihujahkan di sini, tidak akan dibangkitkan di Parlimen apabila PM menjawab soalan kepada isu RM2.6 bilion,"  kata Hafarizam.

Itu adalah pada bulan November. Pada bulan Disember, 1MDB akan melengkapkan langkah rasionalisasi dan pengurangan hutang dan akan menyampaikan hasil daripada langkah ini kepada Kabinet. Lagipun bukankah Kabinet bahawa pada bulan Jun telah meluluskan pelan rasionalisasi dan pengurangan hutang 1MDB dan memberikan syarikat itu sehingga akhir tahun ini untuk mencapai maksudnya.

Jadi demikianlah, perkara RM2.6 bilion akan dijelaskan di Parlimen dan hasil pelan 1MDB itu akan dibentangkan kepada Kabinet. Dan kemudian gerakan anti-Najib itu tidak lagi mempunyai sebarang peluru untuk digunakan terhadap Perdana Menteri.

Kuasa-kuasa anti-Najib telah pun bertemu dan rumusan mesyuarat itu adalah bahawa permainan sudah selesai. Jika mereka mahu Najib keluar maka ia sepatutnya dilakukan pada bulan Julai atau Ogos. Najib perlu disingkirkan sebelum Parlimen bermula pada bulan Oktober dan sebelum perhimpunan agung Umno pada bulan Disember. Sebaik sahaja mereka melewati tarikh akhir bulan Julai-Ogos tanpa kejayaan, maka ini bermakna permainan sudah selesai.

Walau bagaimanapun, mereka masih mahu mencuba serangan terakhir dengan harapan  sesuatu masih boleh dihasilkan. Walaupun mereka tidak berjaya menggulingkan Najib, maka sekurang-kurangnya mereka tidak akan menyerah kalah, dan turun berjuang ke titik terakhir, meskipun akhirnya mereka akan ditewaskan. Mungkin inilah yang di dalam benak fikiran Jeneral George Armstrong Custer ketika setiap manusia terakhir di bawah arahan beliau telah tumbang dalam apa yang kini dikenali sebagai 'Custer's Last Stand.

Jadi salah seorang dari enam Tan Sri saya katakan dalam artikel sebelum ini, kini berada di London. Dia hanyalah seorang 'merpati' pembawa mesej kepada pasukan di London bahawa dalam masa sebulan dari sekarang, satu lagi siri serangan akan dilancarkan, dan agar pasukan di London bersiap siaga dengan peluru.

Peluru, tidak syak lagi, akan dibekalkan oleh dua lagi orang Tan Sri - kedua-dua merupakan ketua agensi kerajaan yang sangat penting dan yang menentang Najib secara terbuka. Anda mungkin boleh meneka siapa orang-orang ini kerana mereka tidaklah merahsiakan penentangan mereka terhadap Najib. Malah, kedua-dua Tan Sri tersebut telah dijanjikan jawatan Kabinet sekiranya mereka berjaya menjatuhkan Najib.

Tan Sri keempat telah didatangi oleh Tan Sri yang pertama sebelum beliau berlepas ke London dan diberitahu bahawa hendaklah ia menyertai pasukan anti-Najib kerana jika dia tidak, mereka akan memastikan dia disumbat ke penjara untuk pelbagai jenayah dan kesalahan setelah Najib digulingkan kelak.

Tan Sri yang kelima dan keenam  kini, sudah tentu, daripada kerajaan walaupun salah seorang daripada mereka masih menyalak tentang bagaimana dia yang menjadikan Najib Perdana Menteri.

Demikianlah, kira-kira sebulan dari sekarang persidangan Asean akan berlangsung di Kuala Lumpur, ketika Najib dijadual untuk menjelaskan isu RM2.6 bilion kepada Parlimen, manakala 1MDB pula menyediakan laporannya kepada Kabinet dan Umno bersedia untuk perhimpunan agung tahunan pada bulan Disember, Najib akan mengalami satu lagi dan kemungkinan besar pusingan akhir serangan.

Sebagaimana yang mereka sering katakan, bahawa dalam politik sebenarnya tiada pihak, hanya pemain. Dan jika anda ingin tahu yang semua pemain yang disebutkan di atas, bacalah artikel saya sebelum ini, "Kit Siang mengesahkan konspirasi dan nama-nama para konspirator, di mana Kit Siang telah pun menamakan individu-individu yang terlibat.

http://al-faedah.blogspot.my/2015/10/kit-siang-perakui-konspirasi-namakan.html

https://www.facebook.com/notes/muhammad-bin-ismail/kit-siang-perakui-konspirasi-namakan-yang-terlibat/787894111332584

The last major offensive against Najib in another month
October 27, 2015
THE CORRIDORS OF POWER
Raja Petra Kamarudin

No comments

Post a Comment

"Berfikir tanpa kotak"

Ar Ra'isul Mutakallim, Tabligh Ki Zabaan (Lidah Tabligh) Hadrat Maulana Umar Palanpuri Rahmatullahu 'alaihi berkata: "Orang yang kuat adalah orang yang sanggup bertahan dalam arus kerosakan. Orang yang lebih kuat adalah orang yang sanggup melawan arus kerosakan. Namun orang yang paling kuat adalah orang yang sanggup merubah arah arus kerosakan hingga menjadi akannya arus kebaikan.”

“Dajjal bersama tenteranya mempunyai kekuatan yang amat istimewa dan amat tersusun. Begitu juga Yakjuj dan Makjuj membuat huru-hara di seluruh dunia. Kehebatan mereka tiada siapa yang dapat melawan dan orang beriman berundur dengan hanya makan zikir dan tasbih."

"Allah zahirkan kudratnya hanya dengan labah-labah yang kecil dijadikan asbab untuk menggigit tengkuk-tengkuk mereka hingga mati. Mayat mereka begitu busuk diseluruh dunia. Orang beriman tidak tahan terus berdoa pada Allah. Allah ta'ala hantarkan hujan dan banjir menghanyutkan mereka ke laut. Inilah yang akan berlaku di akhir zaman nanti."

"Amalan dakwah memisahkan hak dan batil seperti air menghanyutkan sampah dari emas dan logam-logam yang lain. Namun pekerja² agama jika wujud cinta dunia dalam hati mereka seperti emas dan disaluti logam-logam lain, maka banyak masalah yang akan timbul.”