Thursday, February 4, 2016

DINAMIK FIZIK & MATEMATIK MUKHRIZ

    #countercoup1msia Dalam erti kata lain, daya kuasa antara dua badan yang saling berentap, bergantung kepada saiz badan setiap satu ... thumbnail 1 summary
 

Dalam erti kata lain, daya kuasa antara dua badan yang saling berentap, bergantung kepada saiz badan setiap satu adalah dan jarak antara mereka. Jadi, yang membawa kita kembali kepada apa yang akan berlaku jika anda jatuh dari tingkat atas KLCC, berbanding hanya terjatuh dari kerusi anda.

Dan politik adalah tidak berbeza. Semakin besar anda berada dan dari ketinggian yang jauh lebih besar anda jatuh, lebih besarlah kerosakan yang anda alami - bahkan mungkin mematikan kerjaya politik anda. Bak kata pepatah Inggeris, ‘the bigger you are, the harder you fall’ ("lebih besar anda, lebih keras anda jatuh.")

Dan Taichi, walaupun bukan sains, mengajar kita bahawa kadang-kadang anda tidak perlu untuk melawan kuasa dengan kuasa - kerana ini hanya bermakna kedua-dua anda akan mengalami kecederaan - tetapi anda membenarkan orang lain untuk terus bergerak dan kemudian anda menggunakan sendiri kuasanya sendiri terhadap musuh untuk menewaskannya.


Dan sebab itu Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak kelihatan tenang dan kekal sejuk tentang isu Menteri Besar Kedah manakala Mukhriz bergegas ke tempat untuk cuba untuk menyelamatkan dirinya, bahkan mereka akan bekerjasama dengan pembangkang. Dan pada saat Mukhriz menjadi Menteri Besar "Pembangkang"  dan tidak lagi menjadi Menteri Besar "Umno", maka berakhirlah riwayat beliau.

Mukhriz fikir dia telah membuat perkiraan yang tepat, dan benar² dapat menjangka keputusan yang akan dihasilkan.

Terdapat 36 kerusi DUN di Kedah dengan 21 di bawah Barisan Nasional dan 15 di bawah pembangkang.

Jadi, jika dia boleh mendapatkan 15 kerusi pembangkang, maka apa yang diperlukan adalah kerusinya sendiri dan tiga yang lain.

Dan dia pasti boleh mendapatkan tiga lagi tanpa sebarang masalah.

Dua boleh dari MCA dan satu lagi dari Umno cukup.

Dan apalah yang ada pada hanya satu kerusi Umno?

Tetapi Pakatan Harapan hanya mempunyai tujuh kerusi, bukan 15.

Lapan yang lain adalah dari PAS.

Dan jika undi diambil dan Pakatan Harapan undi satu cara, maka PAS akan mengundi dengan cara yang lain atau, sekurang-teruk lagi, hanya berkecuali.

Dan ini adalah apa yang Najib telah dijangkakan, sambil Mukhriz masih lena dalam taman "LaLaLand".

Mukhriz berpendapat bahawa mana-mana musuh Najib akan menjadi kawan beliau.

Jadi Mukhriz menggunakan formula 15 kerusi pembangkang, manakala Najib sebaliknya memotong ke bawah untuk hanya tujuh.

Oleh itu, walaupun 100% daripada Pakatan Harapan mengundi bagi pihaknya, Mukhriz akan memerlukan sebanyak 11 undi dan bukan hanya tiga seperti perkiraan Mukhriz.

Dan Najib tahu bahawa Mukhriz tidak mempunyai 11 undi!

Mukhriz tidak melakukan matematik dengan betul. Dia tidak mengambil persekitaran politik semasa di tengah-tengah apa yang akan dipanggil realpolitik ke dalam persamaan matematik.

Dalam matematik mudah, satu campur satu sama dua. Dalam matematik politik, satu campur satu kadang-kadang boleh sama tiga.

Dan itulah hakikat realpolitik yang sebenarnya - itulah sebabnya ia (politik) dipanggil "Seni Kemustahilan.."

Einstein dan Newton telah berkata benar dalam konteks senario yang dihadapi Mukhriz ketika ini.

Hari mereka telah menggunakan sarana Majlis Raja-Raja untuk mengorak langkah terhadap Najib, adalah hari mereka memberi Najib lesen besar untuk melenyapkan Mukhriz tanpa sebarang pilihan/kemungkinan yang lain.

Ia bukan pun sebenarnya Majlis Raja-Raja. Ia adalah semata-mesyuarat pra-majlis. Dan mesyuarat pra-majlis adalah untuk membincangkan agenda hari berikutnya, yang merupakan satu senarai panjang. Tetapi kemudian mereka mengeluarkan yang kenyataan akhbar untuk memberi gambaran bahawa sepuluh Raja-Raja semua sebulat suara menentang Najib dan mahu beliau pergi.

1. Apakah Raja-raja Melayu Sudah Mula Main Politik? Bahagian 1 ‪#‎countercoup1msia‬
https://www.facebook.com/alfaedah1440/posts/781430808645581

2. BENARKAH KESEMUA SEPULUH SULTAN MARAHKAN NAJIB MENGENAI 1MDB?
https://www.facebook.com/alfaedah1440/posts/780586775396651

3. LEBIH RAMAI KRONI MAHATHIR BAKAL DICANTAS DAN RAJA RAJA MELAYU DIHERET MASUK DALAM KANCAH POLITIK
https://www.facebook.com/groups/antikons/permalink/1667097796880410/

Dan itulah yang lebih kurang memeterai nasib Mukhriz, kerana Najib terpaksa menunjukkan bahawa sepuluh Raja-Raja tidak menentang beliau dan tidak mahunya berundur, dengan memastikan bahawa Mukhriz yang sebaliknya terpaksa berundur.

Dan jika Raja-Raja yang sepuluh benar² ingin menentang Najib dan benar² mahu dia berundur, maka kesemua mereka bolehlah mengeluarkan kenyataan akhbar lain untuk mengatakan bahawa mereka menyokong Mukhriz dan mahu beliau kekal sebagai Menteri Besar Kedah.
http://www.malaysia-today.net/mukhrizs-misstep-he-ignored-the-physics-in-politics/

No comments

Post a Comment

"Berfikir tanpa kotak"

Ar Ra'isul Mutakallim, Tabligh Ki Zabaan (Lidah Tabligh) Hadrat Maulana Umar Palanpuri Rahmatullahu 'alaihi berkata: "Orang yang kuat adalah orang yang sanggup bertahan dalam arus kerosakan. Orang yang lebih kuat adalah orang yang sanggup melawan arus kerosakan. Namun orang yang paling kuat adalah orang yang sanggup merubah arah arus kerosakan hingga menjadi akannya arus kebaikan.”

“Dajjal bersama tenteranya mempunyai kekuatan yang amat istimewa dan amat tersusun. Begitu juga Yakjuj dan Makjuj membuat huru-hara di seluruh dunia. Kehebatan mereka tiada siapa yang dapat melawan dan orang beriman berundur dengan hanya makan zikir dan tasbih."

"Allah zahirkan kudratnya hanya dengan labah-labah yang kecil dijadikan asbab untuk menggigit tengkuk-tengkuk mereka hingga mati. Mayat mereka begitu busuk diseluruh dunia. Orang beriman tidak tahan terus berdoa pada Allah. Allah ta'ala hantarkan hujan dan banjir menghanyutkan mereka ke laut. Inilah yang akan berlaku di akhir zaman nanti."

"Amalan dakwah memisahkan hak dan batil seperti air menghanyutkan sampah dari emas dan logam-logam yang lain. Namun pekerja² agama jika wujud cinta dunia dalam hati mereka seperti emas dan disaluti logam-logam lain, maka banyak masalah yang akan timbul.”