Monday, August 1, 2016

1MDB: SERANGAN PINTAS KHAIRUL YANG CEMERLANG KE ATAS TIGA TAN SRI

"Ia sepatutnya merupakan pukulan “knockout” kombinasi tiga tumbukan. Pertama pengumuman 20 Julai di Amerika Syarikat. Kemudian sidang... thumbnail 1 summary

"Ia sepatutnya merupakan pukulan “knockout” kombinasi tiga tumbukan. Pertama pengumuman 20 Julai di Amerika Syarikat. Kemudian sidang akhbar bersama tiga Tan Sri pada 26 Julai diikuti dengan sidang akhbar Mahathir di Jakarta sejam kemudian. Akhir sekali perhimpunan Bersih 5.0. Dan dengan itu Najib akan menjadi sejarah. Walau bagaimanapun, sebagaimana ketentuan taqdir, ianya tidak berlaku dan kami akan memberitahu anda mengapa."


PEKAN: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, berkata beliau akan terus istiqamah dalam melaksanakan tugas sebagai pemimpin nombor satu negara walaupun berhadapan dengan pelbagai cabaran dan tekanan dari dalam mahupun luar negara. "Tidak ada apa-apa, semua macam biasa...saya mesti istiqamah pada tugas serta tanggungjawab saya sama ada sebagai Ahli Parlimen Pekan mahupun perdana menteri untuk menjaga kepentingan hampir 30 juta rakyat Malaysia," katanya. Najib berkata demikian ketika diminta mengulas tentang pelbagai cabaran dan tekanan yang beliau hadapi sejak akhir-akhir ini termasuk mengenai isu 1Malaysia Development Berhad (1MDB) yang dibangkitkan oleh Jabatan Keadilan Amerika Syarikat.

Itulah pesanan Hari Raya Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak kepada 31.5 juta rakyat Malaysia. Ringkasnya beliau tidak akan ditendang keluar dari jawatan PM walaupun mereka mencampakkan segala sesuatu kearahnya, hatta sinki dapur sekalipun.


Jadi begitulah kesahnya. Jika anda ingin menggulingkan Najib maka anda perlu berusaha lebih gigih dan melakukannya dengan cara yang lebih bijak daripada apa yang anda telah lakukan sejak 2014. Dan pesanan ini adalah penting dan merupakan respon yang paling sesuai untuk mereka yang sudah bermegah-megah meraikan kejayaan bahawa disebabkan pengumuman Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat dan Peguam Negara Amerika Syarikat pada 20 Julai 2016, maka Najib sudah siap berkemas untuk bersara.

Jika anda juga percayakan itu maka bermakna anda percaya pada "tooth fairy" sang pari-pari gigi dan Santa Klaus.

Mitos "Tooth Fairy"
Malaysia Today telah menulis dengan panjang lebar mengenai percubaan selama dua tahun untuk menggulingkan Najib dengan siri serangan yang bermula dengan laporan polis pada bulan Disember 2014 oleh Khairuddin Abu Hassan terhadap 1MDB, yang bermakna sekaligus serangan terhadap Najib juga.

Siri terbaru serangan pada ulang tahun pertama 29 Julai 2015 cubaan rampasan kuasa yang gagal dan berakhir sebaliknya dengan pemecatan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Ketua Peguam Negara Abdul Gani Patail - bermula dengan sidang media Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat dan
Peguam Negara Amerika Syarikat pada Julai 2016.

Ini sepatutnya telah diikuti enam hari kemudian oleh sidang akhbar bersama mantan Ketua Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Abu Kassim Mohamed, bekas Peguam Negara Abdul Gani Patail dan bekas gabenor Bank Negara Dr Zeti Akhtar Aziz - di majlis makan malam perpisahan Abu Kassim pada 26 Julai 2016. Sidang akhbar ini sepatutnya bercakap mengenai pengumuman oleh Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat dan
Peguam Negara Amerika Syarikat dan ketiga-tiga mereka sepatutnya meminta Najib meletakkan jawatan sebagai Perdana Menteri.

Manakala sejam kemudian, di Jakarta, Tun Dr Mahathir Mohamad sepatutnya juga mengadakan sidang akhbar dengan media antarabangsa dan beliau juga akan menuntut perletakan jawatan Najib berdasarkan pengumuman Amerika Syarikat pada 20 Julai serta persidangan bersama oleh tiga Tan Sri sejam sebelumnya.

Kemudian Bersih 5.0 akan beliau memegang mana huru-hara dan kekacauan jalanan sepatutnya meletus di Kuala Lumpur sebagai pemangkin kepada Najib untuk dikeluarkan dari Seri Perdana, sama sepertimana yang berlaku kepada Tunku Abdul Rahman selepas tragedi 13 Mei tahun 1969.

Semuanya telah dirancang dengan cantik dan hanya lima orang tahu pelan ini - Mahathir sendiri, tiga Tan Sri dan Tun Daim Zainuddin. Ini adalah untuk mengelakkan mereka yang bodoh dengan mulut yang besar dari membocorkan rancangan.

Tetapi apa yang mereka tidak dijangka adalah bahawa Pemuda Timbalan Umno, Khairul Azwan Harun, akan memintas sidang akhbar tiga Tan Sri pada 26 Julai selepas majlis makan malam dengan membuat laporan polis jam 1:00 petang pada hari yang sama. Dan ini, pada dasarnya, akan mendedahkan Abu Kassim, Gani dan Zeti kepada kemungkinan tuduhan pengintipan dan pengkhianatan di atas perilaku mereka menyerahkan rahsia kerajaan Malaysia kepada kuasa asing.

Selain daripada memintas rancangan yang dilakukan oleh tiga Tan Sri, Khairul juga meletakkan perangkap yang akan menjerat mereka jika mereka masuk ke dalamnya. Jadi sekarang sidang akhbar itu terpaksa digugurkan atau tindakan Abu Kassim, Gani dan Zeti dengan sendirinya yang akan membuktikan apa Khairul dilaporkan kepada pihak polis itu benar.

Apabila Mahathir menerima panggilan telefon selepas laporan polis Khairul, dia menjadi pucat dan panik. Bagaimana mereka boleh mengetahui begitu pantas apa yang akan berlaku pada malam itu? Mahathir cuba menelefon tiga Tan Sri tetapi tidak seorang pun daripada mereka berani mengambil panggilan. Malah, mereka menyekat nombor Mahathir kerana mereka sedar bahawa jika polis melancarkan siasatan,  polis akan tahu bahawa Mahathir telah berkomunikasi dengan mereka.

Mahathir kemudian menelefon Daim yang tersipu-sipu terpaksa mengakui bahawa dia telah memberitahu Kadir Jasin mengenai rancangan itu. Jadi dari situlah kebocoran bermula. Kini, Mahathir telah marah habis-habisan dengan Kadir. Mahathir berkata beliau telah mensia-siakan dua tahun dari hidupnya dan beratus juta dalam usaha untuk menggulingkan Najib - juga menghantar tiga Tan Sri untuk bertemu pihak berkuasa Amerika Syarikat - hanya untuk di torpedo pada saat akhir oleh si Kadir yang bodoh dan bermulut besar.

Kadir menggelabah apabila mendengar tentang amukan Mahathir. Dia cuba untuk menelefon Mahathir untuk menjelaskan apa yang berlaku, tetapi orang tua itu enggan bercakap dengannya. Kadir kemudian menghubungi Daim dan memohon supaya campur tangan.

Daim menjelaskan kepada Mahathir bahawa dia terpaksa merujuk kepada Kadir dan mendedahkan rancangan itu kerana memerlukan Kadir untuk menguruskan penyelarasan media dan Daim tidak dapat berbuat demikian sendiri kerana ia adalah satu perkara yang rumit dan dia tidak tahu bagaimana untuk melakukannya. Jadi dia memerlukan bantuan Kadir untuk itu, kerana melibatkan jadual jalurmasa yang sangat singkat dan mesti disusunkan sekurang-kurangnya sehari lebih awal.

Ia bukan satu perkara yang mudah, jelas Daim. Pertama mereka perlu menghubungi pemain-pemain utama dalam media untuk memberitahu mereka bahawa sekitar 11:00 malam pada hari berikutnya iaitu 26 Julai 2016, akan ada sedikit berita penting untuk siaran dan ianya berkaitan dengan pengumuman 20 Julai 2016 pihak AS. Selepas membuat tempahan untuk slot berita tersebut, mereka memerlukan seseorang untuk membuat rakaman video sidangan akhbar bersama melibatkan tiga Tan Sri malam itu dan menghantarkan serta merta kepada agensi-agensi media terbabit.

Adalah diketahui umum bahawa perkhidmatan perisikan asing kebanyakannya mempunyai pengendali mereka dan orang-orang penting ditanam dalam agensi-agensi berita dan media perdana, sebagai suatu tatacara operasi stended. Oleh itu apabila Kadir menghubungi beberapa wakil media sehari lebih awal dari acara tersebut, ianya sudah pasti dikesan oleh perkhidmatan perisikan asing. Dan jelasnya, ada antara mereka yang memaklumkan pejabat Najib, yang mana merupakan sesuatu di luar kawalan Kadir.

Tambahan pula, untuk mendapatkan perhatian dan minat pihak media supaya menghadiri sidang akhbar itu, Kadir terpaksa memberitahu mereka bahawa ia berhubungkait dengan pengumuman 20 julai 2016 oleh Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat dan Peguam Negara Amerika Syarikat dan pengumuman mengenainya akan dibuat pada sebelah malam 26 Julai 2016. Dan sudah pasti ia akan mencetuskan beberapa loceng penggera.

Apabila sesuatu yang 'menarik' seperti itu tersebar, maka dalam masa yang singkat kesemua pasukan perang-saraf (Boffin Boys) Najib akan dapat tahu mengenainya. Apa yang perlu mereka lakukan setelah itu adalah semata-mata untuk "menyegitigakan" maklumat itu untuk mengetahui apa yang akan berlaku pada petang 26 Julai 2016. Dan apa yang akan berlaku pada malam 26 Julai 2016 adalah majlis makan malam perpisahan Abu Kassim.

Jadi ini bermakna sesuatu akan berlaku pada majlis makan malam perpisahan Abu Kassim dan ianya berkaitan dengan pengumuman Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat dan
Peguam Negara Amerika Syarikat pada 20 Julai 2016. Dan pasukan perang-saraf Najib juga mendapati bahawa Mahathir sedang berada di Jakarta ketika itu dan beliau juga dijangka akan mengadakan sidang akhbar bersama media antarabangsa sejam kemudian atau sekitar tengah malam waktu Malaysia.

Dan ketika itulah apabila serangan pintas (pre emptive strike) merangkap perangkap dilancarkan. Khairul membuat laporan polis pada pagi 26 Julai dan "pesawat pejuang" telah dimusnahkan ketika masih di ruang parkir landasan dan belum pun sempat untuk diterbangkan. Ianya ibarat menonton semula adegan dari 'Pearl Harbour' sekali lagi dengan Faith Hill menyanyikan lagu tema, 'There You'll Be', di latar belakangnya.


Lagu Tema Pearl Harbor "There You'll Be"
Jadi itulah yang telah menenggelamkan sidang akhbar bersama yang dirancang untuk makan malam perpisahan Abu Kassim pada malam itu juga, diikuti oleh sidang akhbar Mahathir di Jakarta sejam kemudian. Dan itu juga yang membantut perhimpunan Bersih 5.0 yang sepatutnya diadakan selepas itu untuk mencetuskan huru-hara dan kekacauan jalanan di Kuala Lumpur.

Pada jam 5.00 petang, Abu Kassim pergi ke pejabat Perdana Menteri dan cuba bertemu Najib tetapi permintaannya ditolak. Dia cuba untuk mengawal keadaan tetapi malangnya Najib tidak bersedia untuk melapangkan masa untuknya. Menurut "deep throat" (pemberi maklumat) saya dalam SPRM, Abu Kassim kemudian menghubungi salah satu daripada penyokong setia beliau di pejabat Perdana Menteri, Ahmad Farid Ridzuan ( yang berpaling setia tahun lepas apabila SPRM menyerbu pejabatnya ) untuk meminta bantuan bagi memperbaiki hubungan keruhnya dengan Najib.

Walau bagaimanapun, adalah jelas bahawa keadaan bertukar menjadi buruk dan samasekali di luar jangkaan ketiga-tiga Tan Sri dan Mahathir. Hakikat bahawa Gani mengecut di saat akhir dan tidak menghadiri majlis makan malam perpisahan, manakala Abu Kassim bergegas ke pejabat Perdana Menteri untuk mengurangkan apa yang telah bertukar menjadi bencana menunjukkan bahawa mereka telah dicengkam panik. Dan semuanya ini disebabkan laporan polis Khairul sebelum tengah hari 26 Julai 2016.

- Malaysia Today

No comments

Post a Comment

"Berfikir tanpa kotak"

Ar Ra'isul Mutakallim, Tabligh Ki Zabaan (Lidah Tabligh) Hadrat Maulana Umar Palanpuri Rahmatullahu 'alaihi berkata: "Orang yang kuat adalah orang yang sanggup bertahan dalam arus kerosakan. Orang yang lebih kuat adalah orang yang sanggup melawan arus kerosakan. Namun orang yang paling kuat adalah orang yang sanggup merubah arah arus kerosakan hingga menjadi akannya arus kebaikan.”

“Dajjal bersama tenteranya mempunyai kekuatan yang amat istimewa dan amat tersusun. Begitu juga Yakjuj dan Makjuj membuat huru-hara di seluruh dunia. Kehebatan mereka tiada siapa yang dapat melawan dan orang beriman berundur dengan hanya makan zikir dan tasbih."

"Allah zahirkan kudratnya hanya dengan labah-labah yang kecil dijadikan asbab untuk menggigit tengkuk-tengkuk mereka hingga mati. Mayat mereka begitu busuk diseluruh dunia. Orang beriman tidak tahan terus berdoa pada Allah. Allah ta'ala hantarkan hujan dan banjir menghanyutkan mereka ke laut. Inilah yang akan berlaku di akhir zaman nanti."

"Amalan dakwah memisahkan hak dan batil seperti air menghanyutkan sampah dari emas dan logam-logam yang lain. Namun pekerja² agama jika wujud cinta dunia dalam hati mereka seperti emas dan disaluti logam-logam lain, maka banyak masalah yang akan timbul.”