Friday, September 2, 2016

PERKIRAAN KUASA DAN KEKAYAAN DALAM POLITIK MAHATHIR

  Jadi pada ketika ini ia hanya berkenaan perkara tersebut. Ia bukan tentang menyelamatkan Umno. Ia bukan tentang menyelamatkan 1MDB. Ia... thumbnail 1 summary
 

Jadi pada ketika ini ia hanya berkenaan perkara tersebut. Ia bukan tentang menyelamatkan Umno. Ia bukan tentang menyelamatkan 1MDB. Ia bukan tentang menyelamatkan Malaysia. Malah, ia juga bukan mengenai menyelamatkan Boboi Mukhriz. Ia adalah tentang menyelamatkan RM100 bilion yang tidak dapat diselamatkan kecuali Mukhriz menjadi Perdana Menteri dan Dinasti Mahathir ditegakkan. Dan ia perlu dilakukan sebelum para proksi Mahathir menyedari bahawa "kutu telah mula melompat keluar dari badan Mahathir dan tikus akan datang untuk memamah bangkainya.

║▌║▌║█│▌ a l f a e d a h ║▌║▌║█│▌

30 Ogos 2016 - Semalam, dalam artikel ‘Bagaimana Najib menewaskan Mahathir tanpa melakukan sesuatu’, kita bercakap mengenai sebab sebenar mengapa Tun Dr Mahathir Mohamad mahu menggulingkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak. Dalam artikel tersebut telah dinyatakan bahawa ia adalah kerana Najib tidak membantu Mahathir dalam usaha untuk membina dinasti politik Mahathir.

Pada tahun 2009, Mukhriz sepatutnya menjadi Ketua Pemuda Umno (untuk menggantikan Khairy Jamaluddin yang merupakan menantu Tun Abdullah Ahmad Badawi yang digulingkan) dan pada tahun 2013 Mukhriz sepatutnya menjadi salah seorang daripada tiga Naib Presiden Umno.

Mukhriz gagal pada kedua-dua percubaan tersebut dan dengan itu dinasti Mahathir tidak dapat ditegakkam. Dan Mahathir menyalahkan Najib - beliau sepatutnya memberitahu Khairy dan Hishammuddin Hussein untuk menarik diri dan membolehkan Mukhriz menang. Selepas cubaan kedua gagal pada tahun 2013, Mahathir memutuskan bahawa satu-satunya cara untuk membina dinasti beliau adalah dengan menggulingkan Najib daripada jawatan.

Kesimpulannya, Najib adalah penghalang kepada kejayaan anaknya mendapatkan kuasa dan jika anaknya tidak dapat berkuasa maka dinasti Mahathir tidak akan wujud.

Malah, pada tahun 2009 kebanyakan orang tidak menjangka Khairy menang memandangkan bapa mertuanya telah disingkirkan dari Putrajaya. Oleh itu, apabila Mukhriz gagal untuk menggulingkan Khairy ia adalah satu kejutan kepada kebanyakan orang, terutamanya Mahathir dan Mahathir percaya bahawa Najib sengaja merancang kekalahan Mukhriz.

Dinasti politik amat penting apabila anda mempunyai begitu banyak perkara untuk dilindungi dan kehilangan jumlah yang banyak jika anda kehilangan kuasa. Malah di Amerika anda melihat kemunculan dinasti politik, seperti yang anda lakukan di banyak negara Asia. Ini termasuklah Najib, Hishammuddin, Nur Jazlan Mohamed, Lim Guan Eng, Gobind Singh Deo, Nurul Izzah Anwar, dan lain-lain, termasuk juga generasi kedua politik pemimpin dan anggota dinasti politik?

Orang lain dapat melakukannya tetapi Mahathir tidak boleh. Dan inilah yang benar-benar mengecewakan beliau dan mengapa dia tidak boleh memaafkan Najib yang beliau salahkan atas kegagalan ini. Tetapi Khairy dan yang lain-lain tidak menerima bantuan Najib. Mereka melakukannya semua sendiri. Jadi mengapa Mahathir mengharapkan Najib membantu anaknya? Adakah ini bermakna bahawa anaknya tidak layak untuk menang jika dia memerlukannya orang lain menghidangkan kemenangan atas pinggan perak?

Keadaan Mahathir berbeza dari yang lain dan tidak boleh dibandingkan dengan yang lain. Orang lain mungkin mahu menang tetapi mereka tidak akan kehilangan apa-apa jika mereka kalah. Mahathir, bagaimanapun, tidak mampu untuk kalah kerana dia mempunyai terlalu banyak kepentingan dan bakal kehilangan kesemuanya jika dia tidak membina Dinasti beliau. Apa yang dia bakal kehilangan adalah RM100 bilion (ada yang mengatakan lebih daripada itu) yang telah diletakkan di atas nama para proksi dan penama beliau.

Mahathir berkata, beliau hanya cuba untuk menyelamatkan Umno. Sekurang-kurangnya itulah yang mula-mula beliau katakan pada tahun 2013. Mahathir menuduh Najib memanjakan Cina dan mengabaikan orang Melayu. Malah, menjelang pilihan raya umum Mei 2013, Mahathir menghentam Lim Kit Siang dan DAP dan memanggil mereka rasis, anda boleh lihat di dalam video di bawah. Oleh itu Mahathir benar-benar marah yang Najib memberi terlalu banyak muka kepada orang Cina, yang masih tidak mengundi Barisan Nasional.Kemudian Mahathir menghentam Najib kerana memberi terlalu banyak muka pada Singapura (juga Cina) dan mendengar atau kowtowing Singapura dengan tidak membina Jambatan bengkok. Tetapi Mahathir menyedari bahawa isu perkauman anti-Singapura ini tidak cukup kuat untuk menggulingkan Najib dan dia memerlukan sesuatu yang lebih kukuh. Kemudian Muhyiddin Yassin membawa isu 1MDB kepada Mahathir dan menyarankan ia dijadikan platform untuk menggulingkan Najib.

Mula-mula 1MDB perlu gagal maka mereka mensabotaj IPO dan menyekat semua pinjaman kepada 1MDB untuk mengagalkannya. Kemudian mereka memulakan kempen memburukkan dan menyogok wartawan dan penulis blog di Malaysia, UK, Amerika Syarikat, Australia, dan sebagainya, untuk menulis laporan negatif mengenai 1MDB.

Kini ia berkenaan menyelamatkan 1MDB dan bukan lagi berkenaan Cina atau Singapura.

Apabila Najib gagal digulingkan pada Julai 2015 seperti yang dirancang, Mahathir, sekali lagi, memindahkan “tiang gol” dan berkata ini adalah mengenai isu menyelamatkan Malaysia. Jadi beliau melancarkan kempen Selamatkan Malaysia dan “Deklarasi Rakyat” dan sebagainya. Mahathir menyedari bahawa isu 1MDB tidak cukup kuat dan beliau memerlukan platform yang lebih luas untuk membuat ‘pembaharuan’ bagi merayu kepada rakyat Malaysia. Jadi Mahathir meniru atau menciplak gerakan Reformasi yang dilakukan pada tahun 1998 dan mula bercakap tentang menyelamatkan Malaysia dan Deklarasi Rakyat dan sebagainya.

Semua ini hanya mempunyai satu tujuan, iaitu untuk menggulingkan Najib supaya dia boleh membina dinastinya. Mukhriz tidak boleh menjadi Perdana Menteri melainkan jika dinasti Mahathir menjadi kenyataan, jika tidak ia akan meletakkan RM100 bilion dalam bahaya.

Jadi ini tidak lagi mengenai isu menyelamatkan Umno atau menyelamatkan 1MDB atau menyelamatkan Malaysia. Itu sejarah. Ia juga tidak mengenai menyelamatkan Boboi kerana Mukhriz tidak lagi dalam Umno atau Menteri Besar Kedah, dan ini bermakna kerjayanya dalam Umno sama sekali tamat. Ini adalah berkenaan menyelamatkan RM100 bilion dengan cara yang terbaik dan pada masa keadaan tidak menyebelahi mereka.

Mahathir tahu ia adalah “game over” lebih untuk Mukhriz. Apabila beliau dipecat sebagai Menteri Besar Kedah dan kemudiannya sebagai ahli Umno maka “game over” . Dan sebagai Timbalan parti baru semua-Melayu, Pribumi, ia tidak akan membuat Mukhriz sebagai Perdana Menteri atau melihat kelahiran sebuah dinasti Mahathir.

Malah, secara realistik, ia juga GAME OVER untuk Mahathir sendiri apabila pada Julai 2015 rampasan kuasa gagal dan pemimpin rampasan kuasa pula “dipancung”. Untuk tujuan dan maksud itu adalah permulaan akhir dan selanjutnya paku diketuk ke keranda Mahathir apabila pada November 2015 undi tidak percaya di Parlimen tidak berlaku dan pemberontakan 2015 di Perhimpunan Agung Umno juga tidak terjadi.

Mahathir berharap Muhyiddin, sebagai Timbalan kepada Najib, akan menjadi orang dalam untuk melaksanakan agenda. Tetapi Muhyiddin bukanlah lampu yang paling cerah dalam 'chandelier' Mahathir, dan apabila dia dibuang sebagai Timbalan Perdana Menteri pada bulan Julai 2015 dan kemudian dipecat daripada parti, Mahathir kehilangan kuda Trojan beliau.

PARA PERENCANA PLOT GANTIKAN UMNO DENGAN PRIBUMI

Tidak ada lagi sebarang keraguan dalam fikiran seseorang bahawa Pribumi tidak mampu melakukan silap mata. Mahathir menawarkan Pribumi sebagai pengganti kepada Umno dan parti yang akan menggulingkan Umno dan mengambil alih Putrajaya. Anda juga mungkin mengatakan bahawa DAP akan mengambil alih Kelantan melalui pihak Ali Baba iaitu PAN.

Sebenarnya Pribumi “mati” sebelum ia dapat dilahirkan. Apabila Mahathir gagal menggulingkan Barisan Nasional dalam pilihan raya negeri Sarawak baru-baru ini dan dalam pilihan raya kecil di Sungai Besar dan Kuala Kangsar, Pribumi adalah lebih kurang masih dilahirkan tidak kira sama ada ROS meluluskan parti itu atau pun tidak.

Umno tahu Pribumi adalah bukan pencetus, begitu juga PKR, DAP, PAS, PAN dan lain-lain. Malah, Mahathir sendiri menyedari perkara ini. Tetapi dia tidak boleh mengakuinya walaupun dia telah memberitahu secara peribadi kepada orang-orang dalamnya bahawa mengharapkan Pribumi untuk menggulingkan Umno adalah umpama jauh panggang dari api.

Hakikat bahawa Muhyiddin terbabit dalam skandal seks dan satu kes mahkamah sedang berjalan tidak membantu mereka. Sekurang-kurangnya Pribumi mempunyai satu persamaan dengan PKR, DAP dan PAN, iaitu semua pemimpin-pemimpin mereka terlibat dalam skandal seks.

Saya diberitahu bahawa salah seorang proksi Mahathir, yang sepatutnya menyumbang kepada dana politik Mahathir sebanyak RM5 bilion, telah mengambil keputusan untuk berundur. Memetik ‘alasan peribadi’, kroni kepada Mahathir tidak lagi mampu membayar RM1 bilion seperti yang telah dijanjikan.

Ini mengingatkan saya kepada sebuah buku yang saya pernah baca mengenai Perang Dunia I. Perkara yang paling teruk mengenai perang itu, mereka yang telah berjuang di medan pertempuran terpaksa bertahan dengan tikus dan kutu. Apabila askar mati (angka korban lebih daripada 10 juta orang ) kutu akan meninggalkan badan askar yang mati dan melompat ke atas askar yang hidup (dan memang kutu ini boleh melompat). Kutu tidak pernah memakan mayat. Kemudian tikus yang akan datang dan memakan mayat yang tidak dapat di keluarkan sehinggalah aksi tembak menembak kembali reda terlebih dahulu.

 
Membuang kutu


..dan kemudian tikus.
Jadi itulah yang berlaku apabila anda mati dan berada di ambang kematian. Anda lihat kutu yang telah menghisap darah anda meninggalkan anda dan giliran tikus pula bergerak masuk untuk berpesta. Dan ini adalah tepat sepertimana yang sedang dialami Mahathir ketika ini.

Baru-baru ini saya bertemu dengan kawan saya, seorang ahli perniagaan Cina yang saya kenali sejak tahun 1980-an dan dia memberitahu saya bahawa dia tahu banyak jutawan yang tidak akan menitiskan air mata jika Mahathir mati. Dan mereka ini adalah jutawan² yang bertindak sebagai proksi Mahathir dan mempunyai harta berbilion-bilion diletakkan di bawah jagaan mereka.

Ini adalah sama dengan seorang 'Chettiar' yang ramai orang berhutang wang kepadanya. Kalau ia mati maka semua orang akan bebas daripada hutang kerana orang mati tidak boleh menuntut hutang mereka. Dan Mahathir adalah serupa dengan 'Chettiar' ini. Jika dia mati dan tidak meninggalkan tiada waris politik maka semua proksi beliau akan memiliki apa sahaja yang mereka pegang di bawah nama-nama mereka.

Jadi, bagi Dr Mahathir, ia adalah penting bahawa dinastinya direalisasikan. Jika dia mati dan anaknya mengambil alih sebagai tuan politik baru maka proksi beliau tidak akan berani lari. Tetapi jika dia mati dan tidak ada dinasti, maka dia mungkin terpaksa ucapkan selamat tinggal kepada RM100 bilionnya itu.

Jadi Mahathir perlu memberi gambaran bahawa dia tidak kalah lagi walaupun ramai yang ragu-ragu sama ada dia masih boleh melakukannya. Sebagaimana yang mereka katakan, ahli politik tidak akan selesai sehingga dia mati dan dikebumikan. Selagi dia masih bernafas, sentiasa ada peluang yang dia membuat kemunculan semula seperti cara Tun Ghafar Baba dan Tun Abdullah Ahmad Badawi.

Ghafar dan Abdullah Kedua-dua kehilangan rakan-rakan dalam politik. Mereka mengadu bahawa tidak ada yang melawat menjawab panggilan telefon. Tiba-tiba mereka bangkit semula menjadi Timbalan Perdana Menteri (dan Abdullah kemudiannya Menjadi Perdana Menteri).

Jadi anda tidak tahu. Mahathir juga mungkin membuat gencatan senjata dan membuat perjanjian dengan Najib dan sebahagian daripada perjanjian damai akan melibatkan perlantikan Mukhriz sebagai Timbalan Perdana Menteri yang baru. Jika ia boleh berlaku kepada Ghafar dan Abdullah mengapa tidak boleh berlaku kepada Mukhriz?

Jadi Mahathir perlu terus menyerang dan terus berjuang untuk mewujudkan gambaran bahawa beliau masih dalam permainan dan masih belum selesai walaupun ia sudah "GAME OVER" dan peluangnya adalah sifar. Kemudian tiada proksi akan berani meninggalkan beliau dan melarikan diri kerana Mahathir mungkin muncul semula, seperti Ghafar dan Abdullah lakukan.

Mahathir tidak mampu menunggu sehingga pilihan raya umum akan datang pada 2018. Bukan sahaja dia tidak mempunyai kelebihan usia tetapi Pribumi juga akan dihapuskan dan akan dikebumikan. Maka ia benar-benar akan menjadi “game over” walau apa pun persepsi yang Mahathir mahu cipta.

Permainan politik sudah berakhir. Mahathir tahu akan hal ini. Dan melambatkan sehingga pilihan raya umum 2018 akan hanya melambatkan perkara yang tidak dapat dielakkan. Mahathir perlu bertindak sekarang sebelum orang ramai menyedari bahawa dia hanya mewujudkan tabir kejayaan sedangkan pada hakikatnya dia telah kalah.

Mahathir tahu dia tidak mungkin dapat kembali keseluruhan RM100 bilion tersebut, kecuali anaknya menjadi Perdana Menteri. Tetapi dia sekurang-kurangnya boleh cuba untuk mendapatkan sebanyak yang ia boleh walaupun ia adalah hanya sebahagian dari RM100 bilion. Dan sasaran Mahathir adalah RM5 bilion, yang dia cuba perah dari proksi atas alasan bahawa dia memerlukan wang untuk menggulingkan Umno dan membenarkan Pakatan Harapan pimpinan DAP untuk mengambil alih Putrajaya.

Tetapi Mahathir tidak benar-benar mengambil berat tentang Pakatan Harapan atau Putrajaya. Mahathir mungkin bodoh tetapi dia tidak terlalu bodoh. Dia tahu apabila “gama over” dan ia sudah pun “game over”. Kapal sedang tenggelam – tidak ada cara menanganinya. Dan apabila kapal tenggelam anda meninggalkan kapal dan cuba untuk menyelamatkan seberapa banyak yang anda boleh.

 

Jadi pada ketika ini ia hanya berkenaan perkara tersebut. Ia bukan tentang menyelamatkan Umno. Ia bukan tentang menyelamatkan 1MDB. Ia bukan tentang menyelamatkan Malaysia. Malah, ia juga bukan mengenai menyelamatkan Boboi Mukhriz. Ia adalah tentang menyelamatkan RM100 bilion yang tidak dapat diselamatkan kecuali Mukhriz menjadi Perdana Menteri dan Dinasti Mahathir ditegakkan. Dan ia perlu dilakukan sebelum para proksi Mahathir menyedari bahawa "kutu telah mula melompat keluar dari badan Mahathir dan tikus akan datang untuk memamah bangkainya."

Malaysia Today

No comments

Post a Comment

"Berfikir tanpa kotak"

Ar Ra'isul Mutakallim, Tabligh Ki Zabaan (Lidah Tabligh) Hadrat Maulana Umar Palanpuri Rahmatullahu 'alaihi berkata: "Orang yang kuat adalah orang yang sanggup bertahan dalam arus kerosakan. Orang yang lebih kuat adalah orang yang sanggup melawan arus kerosakan. Namun orang yang paling kuat adalah orang yang sanggup merubah arah arus kerosakan hingga menjadi akannya arus kebaikan.”

“Dajjal bersama tenteranya mempunyai kekuatan yang amat istimewa dan amat tersusun. Begitu juga Yakjuj dan Makjuj membuat huru-hara di seluruh dunia. Kehebatan mereka tiada siapa yang dapat melawan dan orang beriman berundur dengan hanya makan zikir dan tasbih."

"Allah zahirkan kudratnya hanya dengan labah-labah yang kecil dijadikan asbab untuk menggigit tengkuk-tengkuk mereka hingga mati. Mayat mereka begitu busuk diseluruh dunia. Orang beriman tidak tahan terus berdoa pada Allah. Allah ta'ala hantarkan hujan dan banjir menghanyutkan mereka ke laut. Inilah yang akan berlaku di akhir zaman nanti."

"Amalan dakwah memisahkan hak dan batil seperti air menghanyutkan sampah dari emas dan logam-logam yang lain. Namun pekerja² agama jika wujud cinta dunia dalam hati mereka seperti emas dan disaluti logam-logam lain, maka banyak masalah yang akan timbul.”