Thursday, September 22, 2016

Sultan Johor Sifatkan Mahathir Sebagai Orang Tua Hilang Akal

Ketika Sultan Johor, Sultan Ibrahim Iskandar bertitah pada majlis minum petang bersama 50 pemimpin persatuan Cina di Istana Besar di Johor... thumbnail 1 summary
Ketika Sultan Johor, Sultan Ibrahim Iskandar bertitah pada majlis minum petang bersama 50 pemimpin persatuan Cina di Istana Besar di Johor Baru, Baginda ada menyebut jangan hiraukan orang tua hilang akal dalam titah baginda. Walaupun tidak menyebut nama secara terus, dari tutur kata baginda Sultan, kenyataan orang tua hilang akal ini ditujukan kepada Penasihat PPBM, Tun Dr Mahathir Mohamad.


#countercoup1msia
Mengapa Sultan Johor "murka" sampai 2 kali?21 September 2016
 
Andaian ini bukan andaian kosong kerana sejarah konflik yang tercipta antara Mahathir dan institusi Istana Johor bukanlah perkara baru. Malah, bulan lalu, Mahathir secara terbuka meminta maaf kepada Kesultanan Johor atas segala kesalahan yang telah beliau lakukan kepada Almarhum ayahanda Sultan Ibrahim.

Disebalik permohonan maaf ini, Mahathir menimbulkan kemurkaan baginda Sultan dengan mempertikaikan istilah Bangsa Johor yang beliau sifatkan sebagai penyumbang kepada perpecahan rakyat Malaysia. Kenyataan ini diselar baginda Sultan yang menyifatkan, Mahathirlah punca kepada perpecahan yang berlaku hari ini.

Baginda bertitah, kewujudan istilah Bangsa Johor ini telah wujud sejak 1920 lagi, jauh lebih awal daripada tahun kelahiran Mahathir dan baginda tidak faham, apa rasionalnya Mahathir mempertikaikan istilah berkenaan dan menuduh istilah ini sebagai penyumbang kepada perpecahan.

Dalam titah baginda pada majlis minum petang berkenaan, baginda bertitah, “Bukankah penyatuan pelbagai kaum bawah satu bangsa itu menghasilkan perpaduan? Bukankah perbalahan politik yang membawa perpecahan (antara rakyat)? Justeru, jangan kita hirau orang tua yang seakan hilang akal ini”.

Titah baginda lagi, “Apa yang penting, menurut Sultan Ibrahim, adalah bagi penduduk Johor berbangga menjadi bangsa Johor yang bersatu padu dan setiasa menjaga hubungan harmoni antara kaum dan agama yang berbeza.”

No comments

Post a Comment

"Berfikir tanpa kotak"

Ar Ra'isul Mutakallim, Tabligh Ki Zabaan (Lidah Tabligh) Hadrat Maulana Umar Palanpuri Rahmatullahu 'alaihi berkata: "Orang yang kuat adalah orang yang sanggup bertahan dalam arus kerosakan. Orang yang lebih kuat adalah orang yang sanggup melawan arus kerosakan. Namun orang yang paling kuat adalah orang yang sanggup merubah arah arus kerosakan hingga menjadi akannya arus kebaikan.”

“Dajjal bersama tenteranya mempunyai kekuatan yang amat istimewa dan amat tersusun. Begitu juga Yakjuj dan Makjuj membuat huru-hara di seluruh dunia. Kehebatan mereka tiada siapa yang dapat melawan dan orang beriman berundur dengan hanya makan zikir dan tasbih."

"Allah zahirkan kudratnya hanya dengan labah-labah yang kecil dijadikan asbab untuk menggigit tengkuk-tengkuk mereka hingga mati. Mayat mereka begitu busuk diseluruh dunia. Orang beriman tidak tahan terus berdoa pada Allah. Allah ta'ala hantarkan hujan dan banjir menghanyutkan mereka ke laut. Inilah yang akan berlaku di akhir zaman nanti."

"Amalan dakwah memisahkan hak dan batil seperti air menghanyutkan sampah dari emas dan logam-logam yang lain. Namun pekerja² agama jika wujud cinta dunia dalam hati mereka seperti emas dan disaluti logam-logam lain, maka banyak masalah yang akan timbul.”