Thursday, October 20, 2016

MAHATHIR MINTA NAJIB BENARKAN BOBOI “SELAMATKAN” MALAYSIA

Perkara itulah yang terkandung di dalam blog Mahathir semalam. Mahathir memberitahu Najib bahawa beliau, Mahathir, tahu bagaimana hendak m... thumbnail 1 summary
Perkara itulah yang terkandung di dalam blog Mahathir semalam. Mahathir memberitahu Najib bahawa beliau, Mahathir, tahu bagaimana hendak menguruskan kewangan dan ekonomi Malaysia dan sekiranya Najib membenarkan anaknya mengambil alih jawatan Menteri Kewangan maka dia, Mahathir, akan pastikan Malaysia akan mempunyai duit untuk membiayai Bajet 2017. #countercoup1msia 

20 Oktober 2016 - Esok, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, yang juga Menteri Kewangan Malaysia akan membentangkan Bajet 2017 di Parlimen. Semalam, Tun Dr Mahathir Mohamad di dalam blognya memuatkan komen mengenai bajet. (BACA DI SINI).

Selepas membaca komentar Mahathir, saya hanya boleh membuat kesimpulan bahawa kesemuanya itu adalah pendapat peribadi atau pandangannya. Beliau tidak lampirkan apa-apa data atau fakta sokongan yang jelas terhadap dakwaannya. Maksud saya tentera laut negara China boleh tenggelamkan kapal Filipina di Laut China Selatan minggu depan dan Vietnam dan Malaysia bakal terheret sama di dalam kancah tersebut dan kesemua yang Mahathir katakan hanyalah sia-sia.

Pada tahun 1950, Amerika dan China berkonflik tentang Korea dan ekonomi Malaysia melonjak dengan tiba-tiba. Saya yakin apabila mereka menubuhkan Persekutuan Tanah Melayu hanya dua tahun sebelum itu pada tahun 1948 mereka tidak pernah meramalkannya. Jadi anda lihat, pada akhirnya, seperti kata agamawan akan berkata hanya Tuhan saja yang tahu. Bak kata pepatah: Manusia merancang dan Allah yang menentukannya.

Melalui pengamatan saya tentang apa yang Mahathir tulis semalam, nada beliau sudah mula menurun dan tidak lagi bersuara tentang Najib mencuri duit 1MDB sebanyak RM42 billion maka hendaklah berundur dari jawatan Perdana Menteri dan lain-lain lagi. Mahathir sekarang lebih tertumpu bercakap tentang keupayaan Najib sebagai Menteri Kewangan.

Mahathir bercakap tentang pinjaman dan perbelanjaan dan dasar fiskal yang berhemat dan kesannya kepada polisi kerajaan terhadap rakyat dan lain-lainnya. Dengan kata lain apa yang Mahathir perkatakan tanpa menyatakan persoalan bahawa; Adakah Najib seorang Menteri Kewangan yang bagus atau Bajet 2017 cacat dan boleh diperbaiki?

Sekarang, kita mesti ambil kira tentang apa yang Mahathir perkatakan semalam berbanding dengan apa yang beliau katakan semasa di UK serta apa yang beliau katakan selama lapan tahun yang lalu sejak bulan April 2008, tiga minggu selepas 8hb Mac 2008 pilihanraya umum. Dan apa yang beliau katakan tentang Perdana Menteri memerlukan Majlis Penasihat untuk ‘memandu’ beliau dan bahawa Perdana Menteri tidak perlulah menjadi Menteri Kewangan.

Ramai orang biasanya memberi tumpuan hanya sepintas lalu. Anda perlu mengambil beberapa langkah ke belakang dan melihat keseluruhan situasi tersebut. Jika lakukan maka anda akan melihat perkara yang jelas atau melihat gambaran yang sebenar. Dan gambaran yang sebenar adalah Mahathir masih mahu terus mempunyai kuasa dalam menguruskan negara dan beliau juga berkeinginan untuk mengawal secara langsung kewangan Malaysia.

Mahathir telah menjelaskan pada 2014 mengapa dia mahu Najib digulingkan. Mahathir berkata beliau cuba bercakap dengan Najib dan menasihati beliau tetapi Perdana Menteri tidak mendengarnya. Perdana Menteri mengabaikan beliau dan apabila Mahathir terus menerus merayu Perdana Menteri, Najib enggan bercakap dengan orang tua itu selama enam bulan dan tidak menjawab panggilan telefon.

Itulah apa yang Mahathir jelaskan. Beliau cuba untuk menasihati Najib. Najib enggan mendengarnya. Dan selepas itu Najib abaikannya selama enam bulan malah enggan menjawab panggilan telefon orang tua tersebut. Maka kerana itulah Mahathir menerangkan bahawa beliau sudah tidak punya pilihan selain menggulingkan Najib.

Jadi anda boleh lihat. Itulah alasan Mahathir kenapa Najib perlu digulingkan. Jadi ini bermakna sekiranya Najib pedulikan Mahathir dan tidak putuskan silaturahim dan mendengar segala nasihat Mahathir maka tiadalah alasan untuk gulingkan Najib.

Jadi, selama hampir dua tahun,itu sahaja yang Mahathir cuba: cuba untuk gulingkan Najib. Tapi cubaan demi cubaan gagal dan Najib semakin kuat (“What does not kill you makes you stronger,” – Kelly Clarkson).
Kelly Clarkson: “What does not kill you makes you stronger.”
Jadi sekarang dengan mengambil kira senilata lagu dendangan Kelly Clarkson, maka Mahathir sebenarnya telah putus asa dalam usaha untuk mengguling atau memusnahkan Najib. Pepatah Inggeris ada mengatakan: Sekiranya kamu tidak mampu untuk kalahkan mereka, maka bersamalah dengan mereka. Dan itulah apa yang Mahathir cuba lakukan: cuba untuk bersama dengan Najib. Namun sudah tentu ia kenalah berasaskan situasi menang-menang seperti mareka katakan di Amerika Syarikat. Jadi apakah situasi menang-menang tersebut?

Mahathir di dalam entri blognya semalam didapati terdapat satu daripada banyak isyarat yang orang tua itu hantarkan kepada Najib. Dan isyarat terakhir Mahathir adalah: beliau bersedia untuk adakan gencatan senjata dan membatalkan kempen “Singkirkan Najib” dengan balasan sedikit imbuhan ( di dalam peperangan ianya berkaitan dengan mendapat pulangan walaupun nyawa sebagai taruhan). Dan ‘imbuhannya’ adalah menjadikan Mukhriz sebagai Menteri Kewangan yang baharu. Dan apabila Mukhriz menjadi Menteri Kewangan, Mahathir akan pastikan Malaysia mempunyai duit yang diperlukan.

Kebimbangan utama Mahathir adalah bahawa Najib begitu kuat sekarang dan dia tidak mungkin menunggu sehingga 2018 untuk mengadakan pilihan raya umum akan datang. Mahathir telah memberitahu pengikutnya dia mengesyaki Najib mungkin mengadakan pilihan raya umum akan datang pada awal 2017, mungkin samada pada bulan Mac atau April yang hanya kira-kira enam bulan lagi.

Mahathir mendakwa, Bajet 2017 adalah ‘bajet pilihan raya’, yang mana kenapa ianya begitu prihatin terhadap rakyat. Bajet 2017 akan membantu Najib memenangi lebih banyak undi, rungut Mahathir. Jadi ianya bermakna pilihanraya umum akan berlangsung pada penggal pertama 2017. Ini bermakna Mahathir sudah tidak punyai banyak masa lagi.

Mahathir percaya dia perlu membuat perjanjian dengan Najib dalam tempoh enam bulan akan datang sebelum pilihan raya umum akan datang. Jika Mahathir betul betul boleh bawa masuk wang ke dalam negara sebaik sahaja anaknya menjadi Menteri Kewangan maka ianya satu insentif kepada Najib. Tambahan itulah hakikat bahawa Mahathir tidak akan lagi teruskan plot penyingkiran Najib dan akan membenarkan Najib kekal sebagai Perdana Menteri.

Dan jangan lupa, 1MDB tidak lagi akan menjadi masalah Najib. Mukhriz akan mengambil alih ‘masalah’ dari Najib dan akan melakukan apa yang perlu dilakukan. Perjanjian manis ini umpama meletakkan icing yang ada di atas kek untuk menambah perisa manisnya lagi. Sudah pasti Mahathir akan hentikan serangan terhadap 1MDB apabila anaknya yang mengendalikan hal tersebut.

Ketika Najib berhati-hati dengan janji manis Mahathir, terdapat juga pertimbangan yang lain.

Pertama adalah bahawa parti Pribumi Mahathir adalah sebuah parti yang baru lahir. Sekarang Muhyiddin Yassin menjadi liabiliti yang amat besar dan Melayu mula menjarakkan diri darinya umpama sejauh 10 batang tiang. Skandal seks beliau dengan isteri orang yang berakhir dengan perceraian ditambah dengan kedengaran beliau sudah mengahwini Nika Gee (tiada satu pun beliau nafikan) telah memusnahkan karier politik Muhyiddin selamanya.


Nika Gee: Biawak hidup yang melingkari di leher Muhyiddin
Pribumi tidak mampu dapatkan 10,000 keahlian, begitu jauh dengan apa yang PAN perolehi iaitu 20,000 ahli. Dan keahlian PAN sebanyak 20,000 pun dianggap teruk kerana sasaran mereka adalah 250,000 keahlian berdasarkan mereka menang sebanyak 20% dari undi ketika pemilihan parti PAS (dan 20% dari 1.2 juta ahli adalah 250,000 orang)

Jadi kedua-dua Pribumi dan PAN alami kegagalan yang amat teruk.

Pada mulanya, Lim Kit Siang teruja bekerjasama dengan Mahathir kerana orang tua itu berjanji untuk menyelamatkan Lim Guan Eng daripada cengkaman SPRM. Mahathir memberitahu Kit Siang bahawa beliau ‘mengawal’ SPRM dan boleh mengarahkan Abu Kassim apa yang perlu dibuat. Tetapi ianya tidak berlaku dan kelihatan seperti Guan Eng akan merengkok di penjara akhirnya.Insentif untuk Kit Siang bekerjasama dengan Mahathir sekarang sudah hilang. Lanjutan dari itu, Kit Siang kini menyedari bahawa jika DAP bekerjasama dengan Mahathir dan / atau Pribumi, maka orang Cina akan menghukum mereka seperti yang mereka lakukan pada pilihan raya negeri Sarawak dan Sungai Besar dan Kuala Kangsar pilihan raya kecil (dan dalam pilihan raya umum 1999 juga). Dan Cina boleh menjadi sangat tidak bertimbang rasa (mereka masih tidak lupa atau memafkan ‘Mei 13’, yang berlaku pada 1969).

Tanpa perjanjian ‘Selamatkan Guan Eng’, tidak ada keinginan bagi Kit Siang untuk bekerjasama dengan Mahathir. Hakikatnya mereka tidak mempunyai apa-apa faedah dan semuanya bakal hilang sekiranya DAP bekerjasama dengan Mahathir atau Pribumi yang berakhir dengan kehilang sokongan dari kaum cina. Jadi sebenarnya pintu Pakatan Harapan sudah pun tertutup untuk Mahathir dan Pribumi melainkan mereka dapat bergabung dengan PKR melalui jalan belakang.

Menteri Besar Selangor Azmin Ali mengalu-alukan penggabungan Pribumi-PKR. Tetapi mereka masih perlu berurusan dengan Anwar Ibrahim, Dr Wan Azizah Wan Ismail dan Nurul Izzah (tambah lagi pemimpin PKR yang anti Mahathir dan juga kawan-kawan rapat Anwar) BACA LAGI DI SINI: Pribumi must merge with PKR or die..

Jadi penggabungan Pribumi-PKR tidak akan menjadi perkara yang mudah. Iaya akan menjadi laluan yang sukar. Dan sekiranya pilihanraya umum berlaku pada awal 2017 seperti yang Mahathir jangkakan maka masa tidak akan menyebelahi mereka. Bayangkan penggabungan antara PKN-PRM pada Ogos 2003 mengambil masa yang lama untuk terjadi walaupun Anwar, Wan Azizah dan ramai pemimpin atasan PKR serta kawan-kawan rapat menyokongnya.

Malah, penggabungan PKN-PRM mencipta banyak krisis daripada golongan dalaman Anwar – rakan-rakan dari universiti dan pengajiannya di ABIM – mengutuk parti dan meletak jawatan dalam keadaan marah. Omar Jaafar, seorang penyokong setia Anwar sejak zaman universiti mereka, mengadakan sidang akhbar dan mengutuk PKR (dahulunya PKN) sebagai pemimpin munafik (orang-orang munafik).Omar Jaafar: penyokong kuat Anwar sejak tahun 1970-an meninggalkan parti itu pada 2003 kerana penggabungan PKN-PRM.
Walaupun mereka serius mempertimbangkan penggabungan Pribumi-PKR, ia akan mengambil masa yang lama untuk berlaku. Dan saya tidak akan memberikan walaupun 50:50 kemungkinan yang bakal terjadi (kecuali Azmin boleh mengambil alih dari Wan Azizah sebagai Presiden PKR). Dan tanpa kemasukan pintu belakang ke dalam Pakatan Harapan, dengan Lim Kit Siang kini dingin terhadap Mahathir, mereka perlu mengambil kira laluan yang baru.

Walaupun Pribumi diterima ke dalam Pakatan Harapan tidak ada jaminan bahawa Mukhriz boleh menjadi Menteri Kewangan akan datang, apatah lagi seorang Perdana Menteri akan datang. Peluang Pakatan Harapan untuk memenangi pilihan raya umum akan datang adalah tipis. Dengan hanya enam bulan lagi (sekurang-kurangnya itulah yang Mahathir percaya) seseorang tidak mampu ketidakpastian. Kita perlukan kepastian. Satu perkara yang pasti adalah anda mendapatkan kuasa persekutuan hanya melalui Umno dan Barisan Nasional.

Jadi, jika Mukhriz mahu menjadi Menteri Kewangan akan datang, ianya perlu melalui Umno. Mukhriz perlu dibenarkan kembali ke dalam Umno dan mesti diberi kerusi Parlimen untuk bertanding pada pilihan raya umum akan datang. Selepas pilihan raya umum akan datang (dengan andaian Mukhriz menang kerusi itu, yang mana akan menjadi satu pertandingan empat penjuru sekurang-kurangnya) dia kemudiannya dilantik sebagai Menteri Kewangan yang baru.Adakah ini Menteri Kewangan Malaysia yang akan datang?
Kedudukan jawatan Menteri Kewangan adalah kedua paling berkuasa selepas Perdana Menteri – lebih berkuasa daripada Timbalan Perdana Menteri, dimana Mahathir telah mengakui seawal tahun 1975. Ya, 41 tahun yang lalu Mahathir telah memberitahu orang-orangnya bahawa jawatan Timbalan Perdana Menteri adalah ‘tiada nilai’ dan lebih baik menjadi Menteri Kewangan daripada Timbalan Perdana Menteri.

Malah, apabila Tengku Razaleigh Hamzah menjadi ancaman pada tahun 1984, Mahathir menyingkirkan beliau sebagai Menteri Kewangan dan ‘menurunkan’ pangkat beliau kepada Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri. Mahathir tahu bahawa jika dia membenarkan Tengku Razaleigh untuk kekal sebagai Menteri Kewangan maka ia akan menjadikan dia sangat berkuasa.

Selepas menyingkirkan Tengku Razaleigh, Mahathir melantik Tun Daim Zainuddin sebagai Menteri Kewangan yang baru. Sebelum itu tidak ramai yang pernah mendengar tentang Daim maka ia menjadi satu isu yang amat kontroversi. Wartawan bertanya kepada Mahathir pada sidang media mengapa beliau melantik Daim sebagai Menteri Kewangan. Mahathir menjawab bahawa Daim adalah sekutu paling rapat dan yang paling dipercayai dan mengapa dia mahu melantik musuh daripada rakan yang dipercayai sebagai Menteri Kewangan beliau?

Mahathir tahu apa yang dia lakukan walaupun semalam Nazri Aziz memanggilnya lelaki tua itu nyanyuk (orang tua nyanyuk). Sejak tahun 1975, Mahathir tahu di mana kuasa sebenar selepas Perdana Menteri berada – dan dia berkata kepada orang-orangnya demikian. Pada tahun 1984, beliau membuat perubahan yang akan memastikan tidak ada yang dapat menggulingkan beliau dan beliau boleh kekal berkuasa selama 22 tahun. Jadi, jika Mahathir mahu menyelamatkan Boboi, hanya ada satu cara yang akan berlaku. Mukhriz perlu dijadikan Menteri Kewangan.

Perkara tersebut dimuat naik dalam blog Mahathir semalam. Mahathir telah memberitahu Najib bahawa beliau, Mahathir, tahu bagaimana menguruskan ekonomi dan kewangan Malaysia, dan jika Najib membenarkan anaknya mengambil alih sebagai Menteri Kewangan maka dia, Mahathir, akan memastikan bahawa Malaysia akan mempunyai wang yang diperlukan untuk membayar Bajet 2017.

Najib kini mempertimbangkan antara kepentingan politik dan ekonomi. Jika dia bersetuju untuk menjadikan Mukhriz Menteri Kewangan, ada kebaikannya. Tetapi jika dia hanya mengabaikan Mahathir pun ada juga kebaikannya. Jika Pakatan Harapan menerima Pribumi maka DAP akan dihukum pengundi Cina. Sebagai pihak yang bebas, Pribumi tidak boleh pergi mana-mana.

Mahathir dan Pribumi beliau akan hanyut tanpa tujuan dan kemudian terhempas ke batu semasa ribut. Najib mempunyai banyak masa manakala Mahathir tidak. Itu kesimpulannya. Dan ingat, kamu mula-mula mendengar perkara itu di sini.


Nasib Pribumi bila tiba masanya.

12 comments

 1. Halo semua,
  Nama saya Alya Ryo dari Jakarta di Indonesia, saya menjadi mangsa penipuan di tangan peminjam palsu, saya memohon pinjaman sekitar 300 juta dari seorang wanita di negara-negara bersatu dan saya kehilangan sekitar 20 juta tanpa mendapat pinjaman , Mereka bertanya lagi dan sekali lagi untuk kos, dan saya dibayar tetapi masih saya tidak mendapat pinjaman, mereka merujuk saya kira-kira 2 kali kepada dua wanita yang berbeza di ibu negara Sepanyol, saya harap saya akan bertemu dengan orang yang betul, tetapi saya tidak Dan saya kehilangan perniagaan saya dalam proses tersebut.
  Nasib baik untuk saya, seorang kawan yang baru saja memohon pinjaman, dan mendapat pinjaman tanpa apa-apa tekanan, memperkenalkan saya kepada Ketua Pegawai Eksekutif PINJAMAN AMANAH, Puan Ivana Luka dan saya memohon 500 juta, saya fikir ia adalah penipuan seperti biasa, Tetapi saya mendapat pinjaman saya dalam masa kurang dari 24 jam, 2% tanpa cagaran. Saya sangat gembira kerana perniagaan saya pulih semula
  Jadi saya nasihat sesiapa yang memerlukan pinjaman untuk dihubungi
  Puan Ivana Luka melalui e-mel: ivanaluka04@gmail.com

  Anda masih boleh menghubungi saya jika anda mempunyai keraguan atau memerlukan maklumat lanjut melalui e-mel: alyaryo10@gmail.com

  ReplyDelete
 2. Adakah anda memerlukan pinjaman untuk membayar hutang atau memulakan perniagaan anda sendiri? Adakah anda memerlukan wang untuk pendidikan anak-anak atau rawatan anda? Hubungi kami untuk pinjaman cepat semalam. Email: (golden.tcs001@gmail.com atau nombor Whatsapp +918015861823)

  ReplyDelete
 3. Salam sejahtera!
  Nama saya Dewi Rumapea, saya berasal dari kota SEMARANG, Indonesia. Saya ingin menggunakan medium ini untuk memaklumkan semua dalam kumpulan ini mencari pinjaman yang sangat berhati-hati kerana ada penipuan di mana-mana. Beberapa bulan yang lalu, saya secara kewangan turun dan saya memutuskan untuk mendapatkan pinjaman dari Man di Malaysia dan saya tertipu oleh pemberi pinjaman palsu di Malaysia. Saya hampir kehilangan harapan sehingga seorang kawan saya merujuk saya kepada pemberi pinjaman yang sangat dipercayai dan tulen yang dipanggil Puan Glory, seorang pemberi pinjaman swasta yang meminjamkan saya pinjaman sebanyak Rp500,000,000 tanpa tekanan, pada kadar faedah 2% yang merupakan kadar yang berpatutan untuk saya.

  Selepas memindahkan kredit saya ke akaun bank saya, saya sangat terkejut apabila saya menyemak baki akaun bank saya dan mendapati bahawa jumlah saya memohon, telah dipindahkan terus ke akaun saya, oleh Ibu Glory, tanpa berlengah-lengah. Jadi saya berjanji kepada ibu Glory bahawa saya akan berkongsi berita baik agar orang ramai mendapat pinjaman mudah tanpa tekanan. Jadi, jika anda memerlukan sebarang pinjaman, sila hubungi Puan Glory melalui email: gloryloanfirm@gmail.com

  Saya menggunakan masa ini untuk memaklumkan kepada anda semua bahawa anda boleh menghubungi saya melalui e-mel saya: dewiputeri9@gmail.com atau anda boleh menghubungi Nur Izzatul Azira Ismail, dari Malaysia yang memperkenalkan saya dan memberitahu saya mengenai Puan Glory, Dia juga mendapat pinjaman dari Puan Glory, Anda juga boleh menghubunginya melalui e-mel: utariwirmayaty@gmail.com Kini, semua yang saya lakukan adalah cuba untuk memenuhi pembayaran pinjaman saya yang saya hantar terus ke akaun bulanan.

  Nota: Tiada yuran insurans, yuran pendaftaran atau yuran pemindahan.

  Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Allah SWT kerana menggunakan Ibu Glory untuk mengubah kisah kewangan saya dan kini saya seorang pemilik perniagaan saya yang bangga, semoga Allah terus memberkati Puan Glory dan terus menggunakannya untuk membantu kita semua dalam kesulitan kewangan

  ReplyDelete
 4. Halo semuanya
  Nama saya lismawati djumarding, saya dari indonesia. Saya ingin menggunakan media ini untuk mengingatkan semua pencari pinjaman agar berhati-hati karena ada penipuan di mana-mana. Beberapa bulan yang lalu, saya merasa tegang secara finansial dan putus asa, saya ditipu oleh beberapa pemberi pinjaman secara online. Saya hampir kehilangan harapan sampai seorang teman saya menghubungi saya kepada pemberi pinjaman yang sangat andal yang disebut kreditur cepat Lindy Smith, yang meminjamkan pinjaman tanpa jaminan sejumlah 850 juta dalam waktu kurang dari 6 jam tanpa tekanan atau tekanan, dengan tingkat bunga rendah 2%. Saya sangat terkejut saat memeriksa saldo rekening bank saya dan menemukan bahwa jumlah yang saya ajukan, dikirim langsung ke rekening bank saya tanpa penundaan. Jadi saya berjanji kepada Ibu Lindy bahwa saya akan membagikan kabar baik tersebut, agar orang bisa mendapatkan pinjaman dengan mudah tanpa stres. Jadi jika Anda memerlukan pinjaman apa pun, hubungi Mrs. Lindy melalui email: lindysmithloanfirm@gmail.com.
  Anda juga bisa menghubungi saya di email saya: lismawatidjumarding@gmail.com
  Sekarang, yang saya lakukan adalah mencoba untuk memenuhi pembayaran angsuran bulanan saya, yang saya kirim langsung ke rekening bank perusahaan.

  ReplyDelete
 5. Salam!
  Saya adalah Dr Robert West, pemberi pinjaman pinjaman swasta dan pengarah urusan firma pilihan Westrade, sebuah firma berdaftar dan firma kewangan yang diiktiraf dengan laman web rasmi syarikat yang diluluskan di mana kami menawarkan pinjaman peluang masa untuk individu dan organisasi korporat di seluruh dunia. kami adalah organisasi pinjaman pinjaman kewangan yang terkenal di dunia dengan pensijilan perkhidmatan kewangan, berdaftar dan diiktiraf di seluruh dunia, di firma kewangan Opsyen Westrade, kami menyediakan pinjaman kepada mana-mana jenis kepada individu dan badan korporat di mana-mana bahagian dunia dengan mekanisme pemberian pinjaman sistem dalam talian kami di minat yang sangat berpatutan 2% hubungi kami hari ini. Saya ingin menggunakan medium ini untuk memaklumkan kepada kami bahawa kami memberikan bantuan yang boleh dipercayai dan benefisiari dan bersedia menawarkan pinjaman kepada anda.
  hubungi kami hari ini melalui E-mel: robertwestradefinancefirm@gmail.com
  semua yang kami perlukan ialah maklumat anda dalam format di bawah
   
  BUTIRAN PEMOHON
  1) Nama Penuh:
  2) Negara:
  3) Alamat:
  4) Jantina:
  5) Status Perkahwinan:
  6) Pekerjaan:
  7) Nombor Telefon:
  8) Kedudukan semasa di tempat kerja:
  9) Pendapatan bulanan:
  10) Jumlah Pinjaman yang Dibutuhkan:
  11) Tempoh Pinjaman:
  12) Tujuan Pinjaman:
  13) Agama:
  14) Pernahkah anda memohon sebelum:
  15) Nama Facebook:
  16) Nombor Whatsapp:
  17) Nama Pengguna Instagram:
  18) Adakah anda bercakap Bahasa Inggeris:
  19) Tarikh lahir:

  Apabila anda memohon dengan kami, anda memohon dengan syarikat yang dipercayai yang mengambil berat tentang keperluan kewangan anda. Kami akan menjaga anda melalui keseluruhan proses
  Kami akan sentiasa melakukan yang terbaik untuk menentukan apa yang anda selesaikan untuk membayar balik dengan mengambil kira keadaan kewangan Peribadi semasa anda dan kemudian menetapkan jumlah pinjaman anda dengan sewajarnya. hubungi saya melalui
  E-mel: robertwestradefinancefirm@gmail.com

  Salam
  Dr Robert West

  ReplyDelete
 6. Apakah Anda memerlukan pinjaman segera untuk melunasi hutang Anda atau apakah Anda memerlukan pinjaman untuk memperbaiki bisnis Anda? Apakah Anda memerlukan pinjaman konsolidasi atau hipotek? Sudahkah anda ditolak oleh bank dan lembaga keuangan lainnya? Cari tidak lebih karena kami di sini untuk membuat semua masalah keuangan Anda terjadi di masa lalu !! Kami meminjamkan kepada perusahaan, entitas swasta dan individu dengan bunga rendah dan harga terjangkau 2%. Anda bisa menghubungi kami melalui e-mail via: (ivanaluka04@gmail.com)

  APLIKASI DATA

  1) nama ...........................
  2) Negara .......................
  3) Alamat ......................
  4) Jenis Kelamin ........................
  5) status perkawinan .............
  6) Bekerja ................
  7) Nomor Telepon ...........
  8) posisi di tempat kerja .....
  9) penghasilan bulanan ....................
  10) total pinjaman .........
  11) durasi pinjaman .....
  12) Tujuan pinjaman ..................
  13) Tanggal lahir ........................

  Terima kasih.

  ReplyDelete
 7. Salam sejahtera!
  Nama saya Dewi Rumapea, saya berasal dari kota SEMARANG, Indonesia. Saya ingin menggunakan medium ini untuk memaklumkan semua dalam kumpulan ini mencari pinjaman yang sangat berhati-hati kerana ada penipuan di mana-mana. Beberapa bulan yang lalu, saya secara kewangan turun dan saya memutuskan untuk mendapatkan pinjaman dari Man di Malaysia dan saya tertipu oleh pemberi pinjaman palsu di Malaysia. Saya hampir kehilangan harapan sehingga seorang kawan saya merujuk saya kepada pemberi pinjaman yang sangat dipercayai dan tulen yang dipanggil Puan Glory, seorang pemberi pinjaman swasta yang meminjamkan saya pinjaman sebanyak Rp500,000,000 tanpa tekanan, pada kadar faedah 2% yang merupakan kadar yang berpatutan untuk saya.

  Selepas memindahkan kredit saya ke akaun bank saya, saya sangat terkejut apabila saya menyemak baki akaun bank saya dan mendapati bahawa jumlah saya memohon, telah dipindahkan terus ke akaun saya, oleh puan Glory, tanpa berlengah-lengah. Jadi saya berjanji kepada puan Glory bahawa saya akan berkongsi berita baik agar orang ramai mendapat pinjaman mudah tanpa tekanan. Jadi, jika anda memerlukan sebarang pinjaman, sila hubungi Puan Glory melalui email: gloryloanfirm@gmail.com

  Saya menggunakan masa ini untuk memaklumkan kepada anda semua bahawa anda boleh menghubungi saya melalui e-mel saya: dewiputeri9@gmail.com atau anda boleh menghubungi Nur Izzatul Azira Ismail, dari Malaysia yang memperkenalkan saya dan memberitahu saya mengenai Puan Glory, Dia juga mendapat pinjaman dari Puan Glory, Anda juga boleh menghubunginya melalui e-mel: utariwirmayaty@gmail.com Kini, semua yang saya lakukan adalah cuba untuk memenuhi pembayaran pinjaman saya yang saya hantar terus ke akaun bulanan.

  Nota: Tiada yuran insurans, yuran pendaftaran atau yuran pemindahan.

  Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Allah SWT kerana menggunakan puan Glory untuk mengubah kisah kewangan saya dan kini saya seorang pemilik perniagaan saya yang bangga, semoga Allah terus memberkati Puan Glory dan terus menggunakannya untuk membantu kita semua dalam kesulitan kewangan

  ReplyDelete
 8. Halo, nama saya ialah Aishyah Bin syafiq, saya masih terkejut kerana saya tidak pernah dalam hidup saya percaya bahawa ada pemberi pinjaman pinjaman dalam talian sebenar akibat pengalaman buruk saya yang saya ditipu oleh syarikat palsu di Filipina, tetapi saya kawan Sharifah Amirul memperkenalkan saya kepada Dr. Robert, permata yang jarang dan pemberi pinjaman pinjaman sebenar yang meminjamkan saya pinjaman sebanyak RM150,000, Sharifah Amirul memberitahu saya tentang Dr. Robert. bagaimana dia mendapat pinjaman daripada firma kewangan Robert Robert dan menunjukkan bukti pemindahan pinjaman dari akaun syarikat Dr Robert kerana pinjamannya telah diluluskan.
  Saya masih ragu-ragu sehingga saya menghubungi Dr Robert dengan ketakutan yang besar di hatiku, tetapi kejutan terbesar saya adalah untuk berjaya dan menerima pinjaman dan memulakan perniagaan yang baik dan kejutan besar saya, permintaan pinjaman saya telah diluluskan oleh Dr, Robert dan dalam masa 48 jam pemprosesan, saya mendapat pinjaman saya dipindahkan ke akaun bank saya dan sehingga kini saya masih terkejut dan saya telah bersumpah bahawa mana-mana syarikat pinjaman yang memberi pinjaman kepada saya, saya akan memberi keterangan mengenai syarikat pinjaman itu
  jadi saya menggunakan peluang ini untuk menasihati semua saudara lelaki dan saudara perempuan saya yang memerlukan pinjaman untuk menghubungi Dr Robert melalui
  e-mel: robertwestradefinancefirm@gmail.com
  dan anda juga dapat menghubungi saya melalui saya
  e-mel: aishyahsyafiq1985@gmail.com atau anda juga boleh menghubungi rakan saya yang memperkenalkan saya kepada Dr. Robert melalui
   e-mel: sharifahamirul05@gmail.com untuk maklumat lanjut
  Semoga Allah SWT terus memberkati Dr. Robert kerana mengubah keadaan kewangan saya dengan lebih baik dan saya ingin dia hidup lama

  ReplyDelete
 9. Assalamualaikum
  Nama saya Aditya Aulia saya mengalami trauma keuangan karena saya ditipu dan ditipu oleh banyak perusahaan pinjaman online dan saya pikir tidak ada yang baik bisa keluar dari transaksi online tapi semua keraguan saya segera dibawa untuk beristirahat saat teman saya mengenalkan saya. untuk Ibu Iskandar pada awalnya saya pikir itu masih akan menjadi permainan bore yang sama saya harus memaksa diri untuk mengikuti semua proses karena mereka sampai pada kejutan terbesar saya setelah memenuhi semua persyaratan karena permintaan oleh proses saya bisa mendapatkan pinjaman sebesar 350jt di rekening Bank Central Asia (BCA) saya saat saya waspada di telepon saya, saya tidak pernah mempercayainya, agaknya saya bergegas ke Bank untuk memastikan bahwa memang benar ibu kontak sekarang mengalami terobosan pemanasan jantung dalam kehidupan finansial Anda melalui apakah itu BBM INVITE-nya: {D8980E0B} atau apakah kamu ingin mengkonfirmasi dari saya? Anda bisa menghubungi saya melalui surat saya: {aditya.aulia139@gmail.com} dan juga Anda bisa menghubungi perusahaan ISKANDAR LESTARI LOAN FIRM via: {mail: iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com}

  ReplyDelete
 10. Halo,
  Adakah anda sedang mencari pinjaman? Adakah anda memerlukan Pinjaman Perniagaan, Pinjaman Peribadi, Pinjaman Perumahan / Harta, Atau adakah anda telah ditolak pinjaman oleh bank atau institusi kewangan atas sebab atau yang lain? Kemudian anda berada di tempat yang betul, untuk penyelesaian pinjaman anda di sini! Di Firma Pinjaman Adriana Malkova kami terhad untuk memberi pinjaman kepada syarikat dan individu untuk kadar faedah 2% yang rendah dan berpatutan. Sila hubungi kami melalui e-mel hari ini di adrianamalkovaloan@gmail.com

  ReplyDelete
 11. Halo,
  Saya adalah Eva pedro, pemberi pinjaman swasta yang menyediakan pinjaman untuk peluang hidup. Adakah anda memerlukan pinjaman segera untuk membersihkan hutang anda atau anda memerlukan pinjaman modal untuk meningkatkan perniagaan anda? adakah anda telah ditolak oleh bank dan agensi kewangan yang lain? Adakah anda memerlukan pinjaman untuk penyatuan atau ikrar janji? cari tiada lagi seperti yang kita ada di sini untuk membuat semua masalah kewangan anda menjadi sesuatu yang lalu. Kami memberi pinjaman kepada individu yang memerlukan bantuan kewangan, yang mempunyai kredit buruk atau memerlukan wang untuk membayar bil,
  pada tahap manfaat 2%. Saya ingin menggunakan medium ini untuk menyatakan kepada anda bahawa kami memberikan bantuan dan bantuan bermanfaat dan sanggup menawarkan pinjaman kepada anda.
  E-mel kepada kami di: Evapedro51@gmail.com. semua yang kami perlukan adalah maklumat anda dalam format di bawah

  KERING BORROWER
  1) Nama Penuh:
  2) Negara:
  3) Alamat:
  4) Jantina:
  5) status perkahwinan
  6) Pekerjaan:
  7) Nombor Telefon:
  8) kedudukan di tempat kerja:
  9) Pendapatan bulanan:
  10) Jumlah Pinjaman Diperlukan:
  11) Tempoh pemberian pinjaman:
  12) Objektif Pinjaman:
  13) Agama:
  14) Pernahkah anda memohon sebelum:
  15) Tarikh lahir:

  Kami akan sentiasa melakukan yang terbaik untuk menentukan apa yang anda selesaikan untuk membayar balik dengan mengambil keadaan kewangan peribadi anda dan kemudian menetapkan jumlah pinjaman anda dengan sewajarnya. E-mel Evapedro51@gmail.com
  Salam
  EVA PEDRO

  ReplyDelete
 12. Halo Setiap Satu, Saya Puan zoey alvin Dari Amerika Syarikat, saya cepat-cepat ingin menggunakan medium ini untuk membuktikan kesaksian tentang bagaimana Tuhan mengarahkan saya kepada seorang peminjam pinjaman Legit dan yang telah membantu saya dan membuat hidup saya beralih dari rumput kepada rahmat, daripada menjadi miskin kepada seorang wanita kaya dan berjaya yang kini boleh membanggakan kehidupan yang sihat dan kaya tanpa tekanan atau kesulitan kewangan. Selepas bertahun-tahun mencuba untuk mendapatkan pinjaman di internet dan telah scammed jumlah $ 17.214 saya menjadi begitu terdesak untuk mendapatkan pinjaman dari pinjaman sah pinjaman online yang tidak akan menambah kesakitan saya, maka saya memutuskan untuk menghubungi rakan saya yang baru-baru ini mendapat pinjaman dalam talian, kami membincangkan mengenai isu ini dan kepada kesimpulan kami dia memberitahu saya tentang seorang lelaki bernama frank queens yang merupakan Ketua Pegawai Eksekutif fran queens Syarikat Pinjaman Jadi saya memohon sejumlah pinjaman (350.000.00 USD) dengan kadar faedah yang rendah sebanyak 2%, jadi pinjaman itu diluluskan dengan mudah tanpa tekanan dan semua persiapan yang dibuat mengenai pemindahan pinjaman dan dalam tempoh kurang dari dua (3) hari pinjaman telah dimasukkan ke dalam akaun bank saya jadi saya ingin memberi nasihat kepada sesiapa Keperluan pinjaman untuk menghubungi beliau dengan cepat melalui (frankqueens64@gmail.com atau whatsapp +254751770591) saya berdoa agar Tuhan menambahkan lebih banyak berkat kepada kehidupannya dan kepada semua orang di sekelilingnya jika anda berminat anda boleh menghubunginya.

  ReplyDelete

"Berfikir tanpa kotak"

Ar Ra'isul Mutakallim, Tabligh Ki Zabaan (Lidah Tabligh) Hadrat Maulana Umar Palanpuri Rahmatullahu 'alaihi berkata: "Orang yang kuat adalah orang yang sanggup bertahan dalam arus kerosakan. Orang yang lebih kuat adalah orang yang sanggup melawan arus kerosakan. Namun orang yang paling kuat adalah orang yang sanggup merubah arah arus kerosakan hingga menjadi akannya arus kebaikan.”

“Dajjal bersama tenteranya mempunyai kekuatan yang amat istimewa dan amat tersusun. Begitu juga Yakjuj dan Makjuj membuat huru-hara di seluruh dunia. Kehebatan mereka tiada siapa yang dapat melawan dan orang beriman berundur dengan hanya makan zikir dan tasbih."

"Allah zahirkan kudratnya hanya dengan labah-labah yang kecil dijadikan asbab untuk menggigit tengkuk-tengkuk mereka hingga mati. Mayat mereka begitu busuk diseluruh dunia. Orang beriman tidak tahan terus berdoa pada Allah. Allah ta'ala hantarkan hujan dan banjir menghanyutkan mereka ke laut. Inilah yang akan berlaku di akhir zaman nanti."

"Amalan dakwah memisahkan hak dan batil seperti air menghanyutkan sampah dari emas dan logam-logam yang lain. Namun pekerja² agama jika wujud cinta dunia dalam hati mereka seperti emas dan disaluti logam-logam lain, maka banyak masalah yang akan timbul.”