Monday, October 3, 2016

TMJ Patut Bersihkan “Belakang Rumahnya” Dahulu

Giliran TMJ untuk di"sekolahkan" oleh Raja Petra Kamarudin. Tunku Mahkota Johor perlu melihat “gajah dalam bilik”, khususnya ber... thumbnail 1 summary
Giliran TMJ untuk di"sekolahkan" oleh Raja Petra Kamarudin.

Tunku Mahkota Johor perlu melihat “gajah dalam bilik”, khususnya berkenaan dengan tingkah laku Menteri Besar beliau. Memang bagus DYAM menangani isu-isu nasional, namun terdapat satu platform yang betul untuk perkara tersebut iaitu Majlis Raja-Raja yang bermesyuarat tiga kali setahun. Dan Raja-Raja perlu berhati-hati agar tidak menyentuh politik negara.


Menteri Besar “Homoseksual” Yang Di Bawah Telunjuk Mahathir
https://al-faedah.blogspot.my/2016/09/menteri-besar-homoseksual-yang-di-bawah.html

Mahathir Ugut Menteri Besar 
https://al-faedah.blogspot.my/2016/09/mahathir-ugut-menteri-besar.html
#countercoup1msia

DYAM Tunku Ismail Sultan Ibrahim, Tunku Mahkota Johor (Tunku Mahkota Johor atau TMJ), agak popular di kalangan rakyat Malaysia kerana baginda lantang bersuara dan berani melontarkan cabaran.

Rakyat Malaysia memang suka orang yang boleh mencabar atau cabar orang lain. Itulah sebabnya sabung ayam masih sangat popular di kawasan Melayu Malaysia Barat dan Malaysia Timur. Sabung ayam Melayu sama seperti laga lembu Sepanyol.

Saya rasa Tunku Mahkota Johor adalah apa yang orang Cina akan panggil ayam laga. Satu blog telah menulis satu artikel bertajuk 11 reasons why the Crown Prince of Johor is a TOTAL BADASS (BACA DI SINI).

Artikel itu mengambarkan perkara yang positif, bukan negatif, mengenai Tunku Mahkota Johor, sepertimana Rambo adalah "orang baik" dan bukan "orang jahat". Dalam erti kata lain, TMJ akan menjadi
Rambo versi Malaysia, itulah sebabnya ramai rakyat Malaysia sukakan baginda, khususnya apabila dia melawan dengan ‘orang kuat’.

Melayu masih suka kisah Sultan Mahmud Shah II (Sultan terakhir dari Johor keturunan dari Sultan Melaka) dan pencabarnya, Laksamana Megat Seri Rama, atau kisah Hang Jebat dan pencabarnya, Hang Tuah. Sultan Mahmud Shah dan Hang Jebat kedua-duanya dibunuh oleh pencabar mereka (walaupun Laksamana turut terbunuh pada masa yang sama).

Oleh sebab itu, walaupun beliau banyak melakukan kesalahan, ramai rakyat Malaysia masih juga suka kepada Tun Dr Mahathir Mohamad. Mahathir adalah seorang ayam laga yang mencabar Perdana Menteri Pertama, Raja-Raja, Badan Kehakiman, Australia, Britain, Amerika Syarikat, Lee Kuan Yew dan Singapura, orang Yahudi dan Israel, PAS dan Islam (walaupun membunuh kesemua mereka di Memali hanya untuk menyatakan pendirian), pendidikan Cina (melancarkan Operasi Lalang untuk menutup mulut mereka), dan banyak lagi.

Siapa dalam sejarah politik Malaysia (atau sejarah dunia) berani tutup parti dan mendaftarkan sebuah parti baru hanya untuk menyingkirkan musuh-musuh beliau dan mereka yang membuat kacau? Kemudian Mahathir memastikan mereka tidak dibenarkan masuk ke dalam parti yang baru, yang memaksa mereka menubuhkan parti mereka sendiri di mana mereka boleh diasingkan dan kemudian dihapuskan (lebih kurang nasib PPBM atau Pribumi – keadilan yang cukup puitis).

Bagaimanapun, TMJ pandai mencari publisiti. Inilah jenis orang yang dikenali rakyat Malaysia – seperti PAN Mat Sabu, Rafizi Ramli dari PKR, DAP, Tony Pua, PAS Mahfuz Omar, (hello, hello, hello … Sirul Ke situ … Alamak dia tak jawab?),  ‘Superman’ DAP, Perkasa, Ibrahim Ali, ANC Khairuddin Abu Hassan, dan lain-lain.  .

Cuma masalahnya adalah: perlukah TMJ disebut  sebagai badut politik Malaysia? Inilah dilema yang akan kita hadapi pada masa akan datang jika TMJ dilihat sebagai hanya "budak kanyiaq" berusia 32 tahun bermain politik populis. Perkara inilah yang perlu dibendung oleh DYAM Tunku Ismail.

Masalah lain yang mula diperkatakan orang bahawa terdapat banyak masalah sosial dan lain-lain masalah dalam Johor itu sendiri (kadar jenayah yang sangat tinggi menjadi salah satu daripada masalah menurut Singapura) namun TMJ tidak mengambil berat tentang perkara tersebut. Satu masalah yang memerlukan perhatian segera dan serius adalah mengenai kelakuan dan tingkah laku Menteri Besar Johor, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin.

Apa tindakan TMJ tentang perkara ini? DYAM mendiamkan diri dan memekakkan telinga serta tidak membersihkan nama baik Johor. Rakyat menyedari perkara ini dan bercakap mengenainya. Mereka mula bertanya mengapa TMJ melindungi Menteri Besar beliau?

TMJ kelihatan seolah tidak nampak  “gajah dalam bilik” – atau bak kata orang Melayu, ‘kuman di seberang lautan nampak, gajah di pelupuk mata tidak nampak”. Ya, “belakang rumah” TMJ sendiri memerlukan banyak pembersihan jadi mungkin baginda perlu menjaganya sebelum DYAM bertitah tentang perkara-perkara perlembagaan yang berada di luar bidang kuasanya.

Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agong menyatakan dengan jelas dua minggu lalu bahawa Perlembagaan adalah sangat khusus mengenai apa yang Raja-Raja boleh dan tidak boleh lakukan. Dan politik pastinya Raja-Raja tidak boleh campurtangan. Baginda bukan budak mentah dan baginda telah menjadi Agong selama dua penggal.

Raja-raja yang lain juga, memantau kemajuan negeri masing-masing. Ambil Selangor, sebagai contoh. Duli Yang Maha Mulia Sultan memenuhi Menteri Besar setiap minggu dan biasanya mempunyai senarai panjang berkenaan perkara untuk berbincang. Yang Teramat Mulia juga membuat susulan kepada perbincangan sebelum ini untuk melihat sama ada apa sahaja yang dibangkitkan telah diambil tindakan.

Raja-Raja tidak hanya tidur di istana mereka. Mereka bekerja. Mereka pergi ke pejabat. Sultan Kedah, Agong sekarang, memperuntukkan hari tertentu untuk rakyat biasa atau sesiapa sahaja masuk mengadap baginda berkenaan apa sahaja perkara. Itulah sebabnya Mahathir diberi kebenaran mengadap pada 15 September 2016 untuk ‘mengadu’ mengenai Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak. Seorang petani atau nelayan diberikan keistimewaan itu di Kedah.

Tetapi Raja-Raja lain tidak memuatnaik semua perkara ini dalam blog mereka atau mengadakan sidang akhbar atau kenyataan media. Bagi memastikan mereka tidak melontarkan cabaran atau menjemput sesiapa untuk berlawan. Raja-Raja lain tahu bahawa mereka harus bekerja dalam ‘bidang kuasa’ mereka dan tidak dilihat sebagai ‘bermain politik’ atau mendapatkan perhatian.

Sudah tentu, terdapat isu-isu negeri dan terdapat isu-isu negara. Tetapi ada Majlis Raja-Raja yang membuat perjumpaan tiga kali setahun di mana Menteri Besar dan Ketua Menteri setiap negeri serta Perdana Menteri turut hadir.

Sebagai contoh, pada mesyuarat yang ke 240 Majlis Raja-Raja pada bulan Februari 2016, yang dipengerusikan oleh Duli Yang Maha Mulia Sultan Selangor, Raja-Raja memberikan pendapat mereka mengenai beberapa peruntukan dalam Rang Undang-Undang Majlis Keselamatan Negara 2015, yang mereka rasa perlu “diperhalusi”.

Selepas mesyuarat itu, Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja, Syed Danial Syed Ahmad, berkata Sultan Selangor akan menulis kepada Perdana Menteri untuk memaklumkan kepada beliau mengenai pandangan Raja-Raja. Akhirnya Raja-Raja hanya memberi pandangan mereka. Mereka tidak memberi arahan kepada Perdana Menteri atau mana-mana menteri kabinet. Dan Perdana Menteri boleh mengabaikan pandangan ini jika dia mahu dan masih dijemput untuk parti hari jadi Agong setiap tahun.

Adakah anda masih ingat 20 tahun yang lalu pada tahun 1996 apabila ‘orang Islam’ membantah konsert Michael Jackson yang dikatakan  ‘lucah’ yang akan diadakan di Selangor? Syed Mohd Yusof Syed Nasir turut dikenali sebagai Jojo dalam diam-diam beralih tempat ke Kuala Lumpur tanpa sebarang kekecohan dan tanpa Raja Muda Selangor memanggil sesiapa pun untuk dicabar.


(Chicago Tribune, 25 Oktober 1996) – Dengan sokongan daripada Perdana Menteri, rakyat Malaysia akan dibenarkan untuk menilai sendiri sama ada goyangan pinggul Michael Jackson adalah tidak bermoral. Bintang pop tersebut dilarang daripada mengadakan konsert di negeri Selangor, di mana pegawai bimbang tingkahlaku beliau akan menyinggung perasaan umat Islam yang agak konservatif. Tetapi Datuk Bandar Kuala Lumpur mengeluarkan permit untuk dua konsert tersebut walaupun terdapat bantahan daripada Majlis Belia Negara Malaysia bahawa persembahan akan menjadi tidak bermoral. Perdana Menteri berkata peminat perlu diberi peluang untuk melihat sendiri. Tiket konsert Jackson pada Ahad telah habis dijual; pertunjukan keduanya pada hari Selasa.

Flamboyant entrepreneur

(The Star, 17 Disember 2005) – Terkenal dengan membawa masuk artis antarabangsa seperti Michael Jackson, Kenny G, Ricky Martin dan Linkin Park ke Malaysia, Syed Yusof dilihat sebagai persona bertentangan dengan Tan Sri Tan Teong Hean yang  lebih konservatif . Dengan bekerjasama dengan Sultan, kedua-dua mereka mempunyai empayar perniagaan termasuk memiliki kepentingan dalam Southern Bank Bhd (SBB) hinggalah hiburan, dan memiliki dan menguruskan hotel dan hartanah. (BACA LAGI DI SINI)

No comments

Post a Comment

"Berfikir tanpa kotak"

Ar Ra'isul Mutakallim, Tabligh Ki Zabaan (Lidah Tabligh) Hadrat Maulana Umar Palanpuri Rahmatullahu 'alaihi berkata: "Orang yang kuat adalah orang yang sanggup bertahan dalam arus kerosakan. Orang yang lebih kuat adalah orang yang sanggup melawan arus kerosakan. Namun orang yang paling kuat adalah orang yang sanggup merubah arah arus kerosakan hingga menjadi akannya arus kebaikan.”

“Dajjal bersama tenteranya mempunyai kekuatan yang amat istimewa dan amat tersusun. Begitu juga Yakjuj dan Makjuj membuat huru-hara di seluruh dunia. Kehebatan mereka tiada siapa yang dapat melawan dan orang beriman berundur dengan hanya makan zikir dan tasbih."

"Allah zahirkan kudratnya hanya dengan labah-labah yang kecil dijadikan asbab untuk menggigit tengkuk-tengkuk mereka hingga mati. Mayat mereka begitu busuk diseluruh dunia. Orang beriman tidak tahan terus berdoa pada Allah. Allah ta'ala hantarkan hujan dan banjir menghanyutkan mereka ke laut. Inilah yang akan berlaku di akhir zaman nanti."

"Amalan dakwah memisahkan hak dan batil seperti air menghanyutkan sampah dari emas dan logam-logam yang lain. Namun pekerja² agama jika wujud cinta dunia dalam hati mereka seperti emas dan disaluti logam-logam lain, maka banyak masalah yang akan timbul.”