Friday, November 23, 2012

Ashura in the Quran

Syeikh Imran Hosein Audio Lectures - 2007-8 Lecture Tour Saturday, 09 Muharram 1431 Recorded at Masjid us Sabr, Parkwood Estate, Cape To... thumbnail 1 summary

Syeikh Imran Hosein
Audio Lectures - 2007-8 Lecture Tour
Saturday, 09 Muharram 1431
Recorded at Masjid us Sabr, Parkwood Estate, Cape Town.Sejarah sudah pasti berulang kembali. 

Hazrat Musa as dan kaumnya Bani Israel telah diselamatkan dari Firaun Mesir oleh mukjizat perpisahan laut pada hari Asyura. Ia adalah untuk sebab ini bahawa orang-orang Yahudi berpuasa pada hari ini.

Hubungkait perjuangan dan kemenangan epik Nabi Musa as keatas Firaun pada Hari 'Asyura serta implikasi umat yang hidup pada era mayat Firaun ditemui semula sebagai petanda peperangan mutlak di akhir zaman antara haq dan bathil sudah kian hampir untuk berlaku.

No comments

Post a Comment

"Berfikir tanpa kotak"

Ar Ra'isul Mutakallim, Tabligh Ki Zabaan (Lidah Tabligh) Hadrat Maulana Umar Palanpuri Rahmatullahu 'alaihi berkata: "Orang yang kuat adalah orang yang sanggup bertahan dalam arus kerosakan. Orang yang lebih kuat adalah orang yang sanggup melawan arus kerosakan. Namun orang yang paling kuat adalah orang yang sanggup merubah arah arus kerosakan hingga menjadi akannya arus kebaikan.”

“Dajjal bersama tenteranya mempunyai kekuatan yang amat istimewa dan amat tersusun. Begitu juga Yakjuj dan Makjuj membuat huru-hara di seluruh dunia. Kehebatan mereka tiada siapa yang dapat melawan dan orang beriman berundur dengan hanya makan zikir dan tasbih."

"Allah zahirkan kudratnya hanya dengan labah-labah yang kecil dijadikan asbab untuk menggigit tengkuk-tengkuk mereka hingga mati. Mayat mereka begitu busuk diseluruh dunia. Orang beriman tidak tahan terus berdoa pada Allah. Allah ta'ala hantarkan hujan dan banjir menghanyutkan mereka ke laut. Inilah yang akan berlaku di akhir zaman nanti."

"Amalan dakwah memisahkan hak dan batil seperti air menghanyutkan sampah dari emas dan logam-logam yang lain. Namun pekerja² agama jika wujud cinta dunia dalam hati mereka seperti emas dan disaluti logam-logam lain, maka banyak masalah yang akan timbul.”