Tuesday, October 21, 2014

SAYA-NAK-PELUK-BABI

Cubaan halus ke arah liberalisasi dan pluralisasi agama (khairul.nuar@utusan.com.my)  |  21 Oktober 2014 3:33 AM PROGRAM SAYA-NAK-PELUK-... thumbnail 1 summary
Cubaan halus ke arah liberalisasi dan pluralisasi agama
(khairul.nuar@utusan.com.my)  |  21 Oktober 2014 3:33 AMPROGRAM SAYA-NAK-PELUK-BABI

"Tetamu-tetamu jemputan saya untuk event "SAYA NAK PELUK BABI" ialah Ustaz Rasul Dahri, Dr Asri, dan Zaid Ibrahim. Kearah Umat Yang Pengasih dan Bertoleransi..." Saya beri jaminan media tidak akan ambil kesempatan.." - AL FAEDAH

IPOH 20 Okt. - Tindakan penganjuran kempen 'Saya Mahu Sentuh Anjing' yang berlangsung di Central Park, Bandar Utama, Petaling Jaya semalam ibarat jarum halus yang dicucuk kepada umat Islam supaya mendokong liberalisasi dan pluralisasi agama.

Pendakwah terkenal, Mohd. Kazim Elias mendakwa, kempen yang kononnya ingin menghapuskan stigma dalam kalangan umat Islam terhadap haiwan tersebut merupakan suatu gerakan cukup halus, dimulakan dengan satu kempen secara kecil-kecilan sebelum akhirnya bakal merubah serta menidakkan hukum agama.

"Berhati-hatilah dengan kempen sebegini, lepas kempen arak, 'mai' anjing pula, lepas ni apa pula? Jangan lepas ni buat kempen babi pula dengan alasan babi sekarang dah bersih dan diternak dalam pendingin hawa serta mengamalkan tahap kebersihan mematuhi piawaian antarabangsa.

"Halusnya kempen anjing ini. Namun sayang, ada segelintir umat Islam yang tidak cukup halus mata hatinya untuk meneliti," katanya dalam kenyataan di laman Facebook miliknya di sini hari ini.

Semalam, penganjuran program tersebut mendapat sambutan segelintir umat Islam apabila turut menyentuh serta membelai haiwan tersebut selain memuat naik gambar di internet.

Penganjurnya, Syed Azmi Alhabshi mendakwa, tujuan penganjuran kempen tersebut adalah untuk menghakis perasaan takut orang ramai terhadap anjing yang digambarkan sebagai ganas dan sering menyerang manusia.

Dalam pada itu, Mohd. Kazim berkata, penjagaan anjing sebagai binatang peliharaan seperti kucing dan ayam, tidak boleh dipandang ringan kerana melibatkan urusan ibadat seharian.

"Mana boleh saja-saja bela, saja-saja nak pegang. Sebab apa nak pegang? Isu apa? Nak jadikan anjing sebangai apa? Mula-mula pegang, selepas itu bela, selepas itu masuk dalam rumah. Selepas itu?

"Binatang mughalazah ini macam babi jugalah mugahalazahnya, lepas ini buat la kempen pegang babi pula dengan melawat ke pasar babi. Lepas itu, melarat ke makan babi pula," katanya.

Selain itu, Mohd. Kazim turut mempersoalkan mengapa tidak dianjurkan kempen ke masjid mahupun penerimaan hudud atau konsep kalimah Allah yang sebenarnya.

"Nanti akan ada yang kata, kenapa ustaz bising-bising mengenai isu anjing, kenapa tak bising isu memegang bukan mahram, tidak bertudung dan lain-lain? Yang itu pun sudah berkali-kali saya tegur dan nasihat," katanya.


Cubaan halus ke arah liberalisasi dan pluralisasi agama

- See more at: http://ww3.utusan.com.my/berita/nasional/cubaan-halus-ke-arah-liberalisasi-dan-pluralisasi-agama-1.15210#sthash.MKjJtSkc.dpuf

"Berfikir tanpa kotak"

Ar Ra'isul Mutakallim, Tabligh Ki Zabaan (Lidah Tabligh) Hadrat Maulana Umar Palanpuri Rahmatullahu 'alaihi berkata: "Orang yang kuat adalah orang yang sanggup bertahan dalam arus kerosakan. Orang yang lebih kuat adalah orang yang sanggup melawan arus kerosakan. Namun orang yang paling kuat adalah orang yang sanggup merubah arah arus kerosakan hingga menjadi akannya arus kebaikan.”

“Dajjal bersama tenteranya mempunyai kekuatan yang amat istimewa dan amat tersusun. Begitu juga Yakjuj dan Makjuj membuat huru-hara di seluruh dunia. Kehebatan mereka tiada siapa yang dapat melawan dan orang beriman berundur dengan hanya makan zikir dan tasbih."

"Allah zahirkan kudratnya hanya dengan labah-labah yang kecil dijadikan asbab untuk menggigit tengkuk-tengkuk mereka hingga mati. Mayat mereka begitu busuk diseluruh dunia. Orang beriman tidak tahan terus berdoa pada Allah. Allah ta'ala hantarkan hujan dan banjir menghanyutkan mereka ke laut. Inilah yang akan berlaku di akhir zaman nanti."

"Amalan dakwah memisahkan hak dan batil seperti air menghanyutkan sampah dari emas dan logam-logam yang lain. Namun pekerja² agama jika wujud cinta dunia dalam hati mereka seperti emas dan disaluti logam-logam lain, maka banyak masalah yang akan timbul.”