Thursday, December 22, 2016

JALAN MENUJU PERANG DUNIA III BERMULA DENGAN KERUNTUHAN DINASTI SAUD

MENUTUP JENDELA 2016 DENGAN MENYINGKAP TIRAI 2017 DINASTI SAUD - JALAN MENUJU PERANG DUNIA III BERMULA DENGAN KERUNTUHAN DINASTI SAUD &... thumbnail 1 summary
MENUTUP JENDELA 2016 DENGAN MENYINGKAP TIRAI 2017 DINASTI SAUD - JALAN MENUJU PERANG DUNIA III BERMULA DENGAN KERUNTUHAN DINASTI SAUD

"I can be wrong but what if I'm right?" - AF
[Paparan terbaik (PC) dengan menggunakan browser Chrome]

نَحْمَدُهُ وَنَسْتَعِيْنُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ وَنَعُوْذُ بِاللهِ مِنْ شُرُوْرِ أَنْفُسِنَا وَمِنْ سَيِّئَاتِ أَعْمَالِنَا. مَنْ يَهْدِهِ اللهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْهُ فَلاَ هَادِيَ لَهُ. اَللَّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى اَلِهِ وَصَحْبِهِ أَجْمَعِيْنَ أَمَّا بَعْدُ

Kami panjatkan segala puji padaNya dan kami meminta pertolonganNya. Seraya memohon ampun dan meminta perlindunganNya dari segala keburukan jiwaku dan dari kejelekan amaliahku. Barangsiapa yang telah Allah tunjukkan jalan baginya, maka tiada yang bisa menyesatkannya. Dan barang siapa yang telah Allah sesatkan jalannya, maka tiada yang bisa memberinya petunjuk. Ya Allah limpahkanlah salawat dan salam bagi Muhammad saw berserta keluarga dan sahabat-sahabatnya, semuanya.

Hadits Muslim 5161

حَدَّثَنَا قُتَيْبَةُ بْنُ سَعِيدٍ حَدَّثَنَا جَرِيرٌ عَنْ عَبْدِ الْمَلِكِ بْنِ عُمَيْرٍ عَنْ جَابِرِ بْنِ سَمُرَةَ عَنْ نَافِعِ بْنِ عُتْبَةَ قَالَ كُنَّا مَعَ رَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فِي غَزْوَةٍ قَالَ فَأَتَى النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَوْمٌ مِنْ قِبَلِ الْمَغْرِبِ عَلَيْهِمْ ثِيَابُ الصُّوفِ فَوَافَقُوهُ عِنْدَ أَكَمَةٍ فَإِنَّهُمْ لَقِيَامٌ وَرَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَاعِدٌ قَالَ فَقَالَتْ لِي نَفْسِي ائْتِهِمْ فَقُمْ بَيْنَهُمْ وَبَيْنَهُ لَا يَغْتَالُونَهُ قَالَ ثُمَّ قُلْتُ لَعَلَّهُ نَجِيٌّ مَعَهُمْ فَأَتَيْتُهُمْ فَقُمْتُ بَيْنَهُمْ وَبَيْنَهُ قَالَ فَحَفِظْتُ مِنْهُ أَرْبَعَ كَلِمَاتٍ أَعُدُّهُنَّ فِي يَدِي قَالَ تَغْزُونَ جَزِيرَةَ الْعَرَبِ فَيَفْتَحُهَا اللَّهُ ثُمَّ فَارِسَ فَيَفْتَحُهَا اللَّهُ ثُمَّ تَغْزُونَ الرُّومَ فَيَفْتَحُهَا اللَّهُ ثُمَّ تَغْزُونَ الدَّجَّالَ فَيَفْتَحُهُ اللَّهُ قَالَ فَقَالَ نَافِعٌ يَا جَابِرُ لَا نَرَى الدَّجَّالَ يَخْرُجُ حَتَّى تُفْتَحَ الرُّومُ

Kalian akan memerangi jazirah arab lalu Allah menaklukkannya, setelah itu Persia lalu Allah menaklukkannya, kemudian kalian memerangi Romawi lalu Allah menaklukkannya, selanjutnya kalian memerangi Dajjal lalu Allah menaklukkannya. Kemudian Nafi' berkata: Hai Jabir, kami tak berpendapat Dajjal muncul hingga Romawi ditaklukkan. [HR. Muslim No.5161]

Hadits Muslim No.5161 Secara Lengkap

[[[Telah menceritakan kepada kami [Qutaibah bin Sa'id] telah menceritakan kepada kami [Jarir] dari [Abdulmalik bin Umair] dari [Jabir bin Samurah] dari [Nafi' bin Utbah] berkata: Kami bersama Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa Salam dalam suatu peperangan. Ia berkata: Suatu kaum mendatangi Nabi Shallallahu 'alaihi wa Salam dari maghrib, mereka mengenakan baju wool, mereka menemui beliau didekat suatu bukit.


Mereka berdiri sementara Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa Salam duduk. Ia (Nafi') berkata: Hatiku berkata: Datangilah mereka dan berdirilah diantara mereka dan Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa Salam agar mereka tidak menyerang beliau lalu aku berkata: Mungkin beliau berbicara lirih dengan mereka. Aku mendatangi mereka lalu aku berdiri diantara mereka dan beliau.

Aku menghafal empat kalimat dari beliau, aku menghitungnya dengan tanganku. Beliau bersabda: "Kalian akan memerangi jazirah arab lalu Allah menaklukkannya, setelah itu Persia lalu Allah menaklukkannya, kemudian kalian memerangi Romawi lalu Allah menaklukkannya, selanjutnya kalian memerangi Dajjal lalu Allah menaklukkannya." 

Kemudian Nafi' berkata: Hai Jabir, kami tidak berpendapat Dajjal muncul hingga Romawi ditaklukkan.]]]

Hadits Riwayat Tsauban Radhiallahu 'anhu bahawa Rasulullah Sallallahu ‘alaihi wasallam bersabda:

حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ يَحْيَى وَأَحْمَدُ بْنُ يُوسُفَ قَالَا حَدَّثَنَا عَبْدُ الرَّزَّاقِ عَنْ سُفْيَانَ الثَّوْرِيِّ عَنْ خَالِدٍ الْحَذَّاءِ عَنْ أَبِي قِلَابَةَ عَنْ أَبِي أَسْمَاءَ الرَّحَبِيِّ عَنْ ثَوْبَانَ قَالَ
قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَقْتَتِلُ عِنْدَ كَنْزِكُمْ ثَلَاثَةٌ كُلُّهُمْ ابْنُ خَلِيفَةٍ ثُمَّ لَا يَصِيرُ إِلَى وَاحِدٍ مِنْهُمْ ثُمَّ تَطْلُعُ الرَّايَاتُ السُّودُ مِنْ قِبَلِ الْمَشْرِقِ فَيَقْتُلُونَكُمْ قَتْلًا لَمْ يُقْتَلْهُ قَوْمٌ ثُمَّ ذَكَرَ شَيْئًا لَا أَحْفَظُهُ فَقَالَ فَإِذَا رَأَيْتُمُوهُ فَبَايِعُوهُ وَلَوْ حَبْوًا عَلَى الثَّلْجِ فَإِنَّهُ خَلِيفَةُ اللَّهِ الْمَهْدِيُّ

Telah menceritakan kepada kami Muhammad bin Yahya dan Ahmad bin Yusuf keduanya berkata; telah menceritakan kepada kami Abdurrazaq dari Sufyan At Tsauri dari Khalid bin Al Khadza dari Abu Qilabah dari Abu Asma Ar Rahabi dari Tsauban dia berkata, "Rasulullah Sallallahu 'alaihi wasallam bersabda: "Kelak tiga orang akan berperang di perbendaharaan kalian ini (iaitu Ka'bah), dan kesemuanya adalah anak khalifah. Dan tidak ada yang menang melainkan satu orang, lalu muncullah bendera-bendera hitam dari wilayah timur, lantas mereka memerangi kamu (orang Arab) dengan suatu peperangan yang belum pernah dialami oleh kaum sebelummu. Jika kalian melihatnya, maka berbaiatlah kepadanya walaupun sambil merangkak di atas salji, karena sesungguhnya dia adalah khalifah Allah Al Mahdi."

Sunan Ibnu Majah, Kitabul Fitan Bab Khurujul Mahdi 5:4074: Mustadrak Al-Hakim 4:463-464.

Dan dia berkata, “Ini adalah hadits sahih menurut syarat Syaikhain."

Perkataan Hakim ini juga disetujui oleh adz-Dzahabi, Ibnu Katsir berkata, “Ini adalah isnad yang kuat lagi sahih.” (Kitab Nihayah fil fitan wal malahim 1:26 dengan tahqiq Dr. Thana Zaini. Fitnah & Petaka Akhir Zaman, Abu Fatiah Al -Adnani, Penerbit GMT hal. 150.
 

Cetakan 1. Januari 2007. Edisi Revisi. Solo.

TENTERA BANI ISHAQ

### CATATAN ENTRI ###

1. Ini merupakan entri penutup di Facebook saya bagi tahun 2016 dalam urusan Pemantauan Akhir Zaman - Al 'Alamatus Sa'ah.

2. Entri di atas tajuk ini akan dikemaskinikan dari masa ke semasa di blog Al Faedah selepas catatan2 induk dilengkapkan di sini.

3. Tiada kemaskini mutakhir akan dilakukan di sini, hanya di blog.

4. Saya tidak menetapkan masa/tarikh tertentu untuk melengkapkan entri ini di blog sekalipun. Ia akan dikemaskinikan dari masa ke semasa mengikut keperluan dan keadaan. Insyaa' Allah.

5. Saya tidak akan bergiat di mana2 platform messenger untuk mengulas sebarang hal yang berkaitan selepas ini kecuali di Whatsapp Group Kiat Langkah Tiga​ di mana dari masa ke semasa, saya akan mengulas secara rawak dan spontan.

6. Artikel ini dibentuk kerana mutakhir ini ada beberapa sahabat yang meminta pendapat saya mengenai pergolakan2 yang bakal dihadapi pada tahun 2017 berdasarkan perkembangan2 seperti perlantikan Presiden Donald Trump, kes perang di Syria yang melibatkan Rusia, Syria, Iran serta blok Barat.

7. Pendirian saya adalah kita perlu memerhatikan dengan teliti perkembangan di Jazirah Arab khususnya Arab Saudi bagi tahun 2017 berdasarkan beberapa pengamatan serta penilaian semula ahadis2 berkenaan jazirah Arab di akhir zaman dan analisis perkembangan semasa dunia mengenai Dinasti Saud yang akan saya jelaskan kemudian secara berperingkat. Di samping itu, kalau kita nak tambah margin error + 1 tahun kepada 2018 juga boleh.

8. Ahadis² yang berkaitan kuat dengan hipotesis 2017 ini berbalik kembali pada Hadits Tsauban, 3 Anak Raja berebut Khilafat, Hadis Jibril; Hamba melahirkan tuannya & perlumbaan membina bangunan tinggi oleh Arab Badwi dengan beberapa perincian serta kefahaman baru.

9. Oleh yang demikian kesemua perincian ini akan rumuskan di blog AF, dan untuk tahun 2017 saya berazam untuk fokus pada kegiatan di gelanggang dan mengadap para ulama i kiram dengan seizin ALLAH SWT.

 
** TEKS INTRO LATARBELAKANG ARTIKEL ANALISIS DINASTI SAUD 2017 **

https://www.facebook.com/kiatlangkah3/posts/1424431024522105:0

AK HARIZ: Sy nk tahu pendapat tn tentang isu tghh visit iran dan isu kuis

LAN SP K3: Phm tn..

AK HARIZ: Mcm bercelaru media sosial dibuatnya


AF: tgh?

AK HARIZ: Haji hadi

AF: susun ayat leklok sy x phm.
  
AF: feeds sy suma byk dh mati & sy kurang follow ahwal semasa skrang. jd bg sy phm.
 

AF: tp kalau sebut kuis & iran sy phm dlm kerangka fitan 2017 yg baru dirumuskan.

AK HARIZ: Kesatuan ulama pula kecam Abdul HadiDr Yusuf al-Qaradawi dilaporkan mengecam tindakan Abdul Hadi menghadiri perhimpunan antara mahzab di Tehran..

AK HARIZ: https://m.malaysiakini.com/news/366689

AK HARIZ: Ini isu dia tuan.

AK HARIZ: Adakah kesatuan ulama dunia juga tgh dilanda fitan besar.

AF: dan dlm masa² terdekat ini sy akan fokus pd fitan 2017 di sini & lebih perinci di blog nnti. dan saya dah cakap, saya dah ada rumusan pun, walaupun saya tatau hal yang anda bawa ini.

AK HARIZ: Rakan2 ramai ahli pas/pan sbb tu bercelaru news feed den. AF: jadi kalau semua terus diam membatu pandai2 lah. sy nk bckp pun ada had sy. nmpak mcm ada kaitan dgn rumusan sy utk 2017. sy belum tau hal ni.

AK HARIZ: Oh kira main isu fahaman puak2 n pecah belah gak la ni kan.

AF: elok anta beri sipnosis. sy malas baca sana sini skrang. beri sipnosis dlm kerangka yg anda fhm. kalau sy minta rujukan makna sy nk baca.

LAN SP K3: Rumusan tn skrg di fb atau blog?

AF: sy belum catat di mana² walaupun ada menyentuh hal² lama dgn perincian² baru. sy akn sentuh di sini & perincikan di blog. kalau semua buat derk sy pun x nk buang masa.

AK HARIZ: Sy difahamkan tn guru hj hadi menghadiri perhimpunan antara mazhab di tehran iran yg pernah dihadiri sebelum2 ini oleh habib umar dan aljufry dan beberapa ulama sunni yg lain dalam usaha utk membincangkan perbezaan antara mazhab/fahaman dlm islam.

AF: wasap grup sey bkn tempat ngelamun & santai. bukan qarodhawi pon dulu pro grup yg sama?

AK HARIZ: Tp peminpin tertinggi kuis yakni yusuf al qaradhawi mcm xbersetuju atau tidak tahu menahu akan hal ini

AF: sy x eran pon kalau dia pusing keliling. ulama NATO Mossad. puak habaib pi sekali? al azhar?

AK HARIZ: Dulu pernah attend katanya.

AF: dulu sy tau. sy tanya hat ni.

AK HARIZ: Hat ni x sure

AF: PAN hentam tgha? tuan ibrahim langgar tgha hal ni?

AF: Jadi pendapat saya jangan campor, tutup semua feed hal ni. dan ikut sampai habis & phm apa yg sy nk sampaikan dlm hal rumusan FITAN: 2017. tajuk besar & fokusnya ialah dinasti Saudi. ada masa nnti sy akn ckp sikit di sini & perincian di blog. kita dah dapat zoom pada trigger titik panas yang berkenaan. Wallahu a'lam.


AK HARIZ: Oh maklum tn.


AK HARIZ: Dinasti saudi ada changes lg ke dlm sela masa 2 3 tahun ni tn.


AF: clue ringkasnya kalau nk faham jalan ke WWIII saya rasa kena pandang hala Saud dari sekarang. bukan Syria, bukan LCS, bkn Ukraine. Saudi.

AF: sebab ada beberapa orang tanya saya hal 2017, Trump, Syria dsbnya. sy pun tak ingat sapa2. saya rasa anda buang masa kalau tak nampak/pandang hala ke Saud.

AK HARIZ: Sy dh xcampur pasal isu syria/ukraine/lcs skrg ni tn.

AF: Siri2 false flags pun tengah meningkat sekrang suma akan tambah celaru.

AK HARIZ: Nampak mcm fake pun ada.

AF: fokus. bukan hal campur. kita memang tak campor. soalnya nak fokus ke mana. Dan saya pilih untuk fokus pada Saudi untuk 2017. Bukan saya tak ambil tahu hal Syria dll.

KHAMAL AK: Betul tuan, saudi paling hampir dengan baiahnya IM kelak..

AF: untuk 2017. jadi saya tak rasa saya akan menyimpang kecelaruan yang berselirat di mana² kalau saya fokus.

AK HARIZ: Ok faham skrg.

AF: Habis ulas saya akan diam dalam semua hal2 lain yg berbangkit. Itu maksud saya fokus. jadi minima semak kepala saya.

AF: Saya nak pandang satu titik panas saja yang saya suspek bakal diledakkan 2017.

HAFFIZ MASTOR: FITAN Y2017 keyword : FOKUS, DINASTI SAUD

AF: teruk wasap ni kan. nak tag apa pun x boleh. anta star kan. search keyword mmg boleh.

AK HARIZ: Susah nk remark.. dh la kurang secure.

AF: we have 1 year to see if im wrong.

aaron haider AK:

HAFFIZ MASTOR: * macam ni ka bang.. adoi fail betul sy ni bab gadget2.

AF: akhie aaron anta take note & star kan.

AF: bkn * manual.

AF: kalau tekan lama satu2 msg ada tanda star di tab atas.

AF: star kan dia.

AF: kemudian nanti dia akan simpan dlm STARRED MESSAGES

AF: pilih mesej dulu baru STAR kan dia dgn menekan bbrapa saat pd msj.

HAFFIZ MASTOR: ok bang sy dapat buat..

AF: boleh select byk msg x smesti satu utk di star kan.

AF: Ahadis² yg berkaitan kuat dgn hipotesis 2017 ini berbalik kembali pada hadis tsauban, 3 anak raja berebut khilafat, hadis jibril hamba melahirkan tuannya & perlumbaan membina bangunan oleh arab badwi dgn perincian baru.

aaron haider AK: *

AF: Kemudian hadis kronologi peperangan akhir zaman.

HAFFIZ MASTOR: kat atas tu ada lambang bintang, warigh kena tekan situ..

AF: select/piih & star kan.

AF: Dalam hipotesis 2017 ini saya tetap kata SAUDI akan tumbang dan dikorbankan terlebih dulu. Kemudian IRAN. Baru kembali pada isu Syria Rum Rusia NATO AS.

aaron haider AK: Ok noted.

AF: bg sy perkembangan semasa dunia sdg menunjukkan isyarat2 pd kronologi yg sama.

AF: lepas Rum, Turki tumbang. jadi mmg tidak akan lari dr hadis. jika benar maka tahun yg baik utk naik Hajj lah rasanya.

aaron haider AK: Saya nampak pembunuhan duta rusia adalah well planned.

AF: jika tidak, boleh habiskan tahun 2017 dgn aman dulu.

AF: Mmg well planned tp Putin punya move sgt hebat sekarang in response.

AF: ada masa sy akan boh di blog. putin x kan melatah. diplomasi & intel dia sgt kukuh.

aaron haider AK: Erdogan dgn putin nampak mcm sehaluan.

AF: erdo1 kita tdk trust. hes a player.

aaron haider AK: Oic.

AF: tp mcm sy ckp priority sy skang ialah Saudi. jd sy x nk buang masa kaji sana sini. Saudi sedang disediakan utk dikorban.

aaron haider AK: Ok dah nampak  point ke situ.

AF: Saudi berderai Iran akan masuk line. sebab itu dalam hadis, 2 virus ini akan dipadamkan dulu. pro wahhabi & syiah. teori cantik hakikatnya paham2 lah.. sesama Islam dulu jalan.

HAFFIZ MASTOR: bang, adakah mekah akan kucar kacir setelah dinasti saud jatuh..

AF: jadi jauhkan diri dr 2 puak ni kalau depa berentap.

aaron haider AK: Raja salman ni pro mana .

AF: sy rasa dh sampai masa utk Mekah jika dr tafsir surah at Tin..

AF: jd phm2 lah jika Makkah bergolak.

AF: bkn soal pro lg dah.

aaron haider AK: Ada hadis mekah dan madinah akan gempa.

AF: Setahu sy Saudi dh sign pact minyak dgn Russia.


AF: IMF pun dh ckp 2020 Saud bankrap.

AF: minyak tgh jatuh dan terus akn jatuh.

AF: ekonomi Saud sedang di sasarkan dulu.

AF: kalau Salman goyang atau mati.

AF: depa akan start berebut balik.

AF: bad year utk Saud.

AF: dgn isu syiah iran & yemen lg kita anticipate akan berlaku huru hara civil di Saud.

HAFFIZ MASTOR: pemimpin yang baik selalunya x kekal lama..


AF: anta dok alam mana? politik is politik.

aaron haider AK: Pertembungan antara raja salman dan  putera thalal.

AF: bkn soal sapa baik sapa tdk. kita x sentuh semua tu.


AF: thalal knp. jelaskan.. sy tengah nak masukkan faktor orang2 ketiga.

HAFFIZ MASTOR: maklum bang..

AF: zulhilmi arif hal ini. sy akn rujuk zulhilmi.

AF: mohd nayef akan pasti di langgar oleh mohd salman. tgh nk identify 3 rd putera. 2 ekor ni pasti berentap maut.

aaron haider AK: Saya dengar dari youtube ust zul.raja salman  telah buang putera thalal dari kerajaan saud.. So putera thalal akan buat gerakan  utk jatuhkan salman.

AF: walaupun dua2 clan sudari. skang ada 3 org yg kena palam.

1. muqrin.
2. bandar..
3. thalal.

AF: mumkin ada lg lain jd kita cuma nk baca yg terkuat dr mereka.. boleh beri pandangan. sy akn rumus di blog + final input dr zulhilmi.. thalal mn ni? kingdom tower?

aaron haider AK: Saya check jap.

AF: Mamat Kingdom (Jeddah) Tower memang kita suspek sangat kuat akan main peranan. Jadi sy akan rumuskan semua ini di blog, fokus pd gelanggang & mengadap ulama i kiram utk 2017.

** NOVEMBER 2016 assessment ( ZULHILMI AK ) :

Prince Turki bin Abdulaziz, Saudi meninggal semalam.


Sudairi Seven yang masih hidup: (ada 3)

1. P. Abdul Rahman bin Abdulaziz (b. 1931-)
2. King Salman bin Abdulaziz (b. 1935-)
3. P. Ahmed bin Abdulaziz
(b. 1942-)

Saudi succession until 13.11.2016 (latest):

From previous note:


(((Previous list- Saudi succession until 25.10.2015:))


** King Saud has 36 sons


** Only 11 alive:

1. P. Bandar
(Bazza II, b.1923, 92-93yo)
**excluded from succession


2. P. Misha'al
(Shahida, b.1926, 90yo)
**excluded from succession


3. P. Abdul Rahman
(Hassa Sudairi, b.1931, 84-85yo)
**unhappy with succession


4. P. Mutaib
(Shahida, b.1931, 84-85yo)
**no issue


5. P. Talal
(Munaiyir, b.1931, 84-85yo)
**unhappy with succession


6. King Salman
(Hassa Sudairi, b.1935, 80yo)
**current successor of throne


7. P. Abdul Illah
(Haya Sudairi, b.1939, 76-77yo)
**excluded from succession


8. P. Mamdouh
(Nuf Shaalan, b.1940, 74yo)
**no issue


9. P. Ahmed
(Hassa Sudairi, b.1942, 73-74yo)
**excluded from succession


10. P. Mashhur
(Nuf Shaalan, b.1942, 73-74yo)

**potential successor, father-in-law of Mohammad bin King Salman

11. CP Muqrin
(Baraka Yamaniyah, b.1945, 71yo)
**potential successor though was relieved from Crown Prince position in April 2015

Klo tgk keadaan skg, dalam allegiance council, pecah 2..
1 support king salman...
1 against...

Dan more than 70% kerabat & rakyat saudi is generasi yg berumur 30-an...katanya pro MBS diorang ni...

So now, ada 3 sides...

For the coming throne succession is quite hard to solve..

Apa yg king salman or apa MBS tgh buat sekarang ni adalah tgh berlaku power centralization kpd mereka n penggubalan power to be in their hand.
                     
AF: ### Nota ### Talal bapa kpd Al Waleed Kingdom Tower.

No comments

Post a Comment

"Berfikir tanpa kotak"

Ar Ra'isul Mutakallim, Tabligh Ki Zabaan (Lidah Tabligh) Hadrat Maulana Umar Palanpuri Rahmatullahu 'alaihi berkata: "Orang yang kuat adalah orang yang sanggup bertahan dalam arus kerosakan. Orang yang lebih kuat adalah orang yang sanggup melawan arus kerosakan. Namun orang yang paling kuat adalah orang yang sanggup merubah arah arus kerosakan hingga menjadi akannya arus kebaikan.”

“Dajjal bersama tenteranya mempunyai kekuatan yang amat istimewa dan amat tersusun. Begitu juga Yakjuj dan Makjuj membuat huru-hara di seluruh dunia. Kehebatan mereka tiada siapa yang dapat melawan dan orang beriman berundur dengan hanya makan zikir dan tasbih."

"Allah zahirkan kudratnya hanya dengan labah-labah yang kecil dijadikan asbab untuk menggigit tengkuk-tengkuk mereka hingga mati. Mayat mereka begitu busuk diseluruh dunia. Orang beriman tidak tahan terus berdoa pada Allah. Allah ta'ala hantarkan hujan dan banjir menghanyutkan mereka ke laut. Inilah yang akan berlaku di akhir zaman nanti."

"Amalan dakwah memisahkan hak dan batil seperti air menghanyutkan sampah dari emas dan logam-logam yang lain. Namun pekerja² agama jika wujud cinta dunia dalam hati mereka seperti emas dan disaluti logam-logam lain, maka banyak masalah yang akan timbul.”