Wednesday, June 12, 2013

Video Bara Api Bawah Tanah di Yemen

YEMEN- 4 Jun 2013 Penduduk di kawasan Al Salam, bandar Al Hadaydah, Yemen (Hadramaut) gempar setelah asap serta api keluar dari pe... thumbnail 1 summary

YEMEN- 4 Jun 2013

Penduduk di kawasan Al Salam, bandar Al Hadaydah, Yemen (Hadramaut) gempar setelah asap serta api keluar dari perut bumi di sebuah kawasan pembentungan.

Sejak 10 hari lalu, kepulan asap keluar dari bawah tanah, yang kemudiannya diikuti oleh api kebakaran yang mengakibatkan retakan pada permukaan bumi. Dua hari kemudian api semakin merebak dan bahagian bawah tanah kelihatan membara.

Kawasan penempatan di bawah Lembaga Kemajuan Tihama ini dipercayai pernah menjadi lokasi rahsia pembuangan dan pelupusan sisa radioaktif sekitar tahun 80an dahulu.

_______________________________

 
Maka sesungguhnya telah datang (hari Kiamat) tanda-tandanya. (QS.47:18)

Sebenarnya hari kiamat itulah hari yang dijanjikan kepada mereka dan kiamat itu lebih dahsyat dan lebih pahit. (QS.54:46)

Telah dekat kepada manusia hari menghisab segala amalan mereka, sedang mereka berada dalam kelalaian lagi berpaling (daripadanya). (QS.21:01)

Beberapa riwayat hadits perihal fenomena api dari perut bumi Yemen:

• Diriwayatkan oleh Imam Muslim dari sahabat Hudzaifah bin Usaid al-Ghifari ra berkata, Rasulullah bersabda: "Sesungguhnya tidak akan terjadi kiamat sebelum kalian menyaksikan sepuluh tanda besar: 1. Keluarnya asap (dukhon). 2. Keluarnya Dajjal. 3. Keluarnya binatang melata. 4. Terbitnya matahari dari barat. 5. Turunnya Isa bin Maryam. 6. Keluarnya bangsa Ya'juj Ma'juj. 7-9. Terjadi tiga penenggelaman daratan di bagian barat, timur, dan Semenanjung Arab. 10. Keluarnya api dari arah Yemen, yang menggiring manusia ke tempat berkumpul mereka."

• Diriwayatkan oleh Imam Muslim dari Abu Hudzaifah bin Asid ra berkata: Rasulullah saw bersabda: “Dan yang terakhir adalah api yang keluar dari Yaman, yang menggiring manusia ke tempat berkumpul mereka (mahsyar mereka).” Dalam riwayat lain: “Dan api yang keluar dari lembah ‘And yang menggiring manusia.”

• Diriwayatkan oleh Imam Ahmad dan Turmudzi dari Ibnu Umar ra berkata: Rasulullah saw bersabda: “Akan keluar api dari Hadramaut atau dari laut Hadramaaut sebelum datangnya hari kiamat yang mengumpulkan manusia.”

__________________________________

عبدالجبار زياد
اليمن /الحديدة .. Yemen - Hodeidah
نيران تتوهــج تحت الأرض فى منطقة ( حي السلام ) جوار احواض المجاري شرق شارع جيزان بعد فرزة حرض .
يقول المواطنون ان منذ حوالى 10 ايام وبشكل مفاجئ تصاعدت اعمدة دخان نبعت من الارض ثم تلتها نيران احدثت تشققات
ومنذ يومين زادة النيران وهى فى تزايد مستمر
وقال المهنــــــدس محمد الصغيري الخبير الجيولوجي في هيئة تطوير تهامة ( محافظة الحديدة )

أن تلك المواد تم نقلها من منطقة جميشة في ثمانينات القرن الماضي إلى منطقة الأحواض ودفنها هناك.

وأضاف بأن تلك البراميل تحتوي على مواد كيميائية خطيره وذات نسب إشعاعية كبيرة.

وأوضح أن كافة التقارير الرسمية تفيد بأن الشركات التي استخدمت تلك المواد كانت قد التزمت بالتخلص منها، وأنها قامت بذلك بحسب التقارير الرسمية إلا أن أصواتاً تصاعدت حينها مطالبةً بإشرافٍ وطني على كيفية التخلص من تلك المواد.

وقال الصغيرى تلك المشكلة البيئية ظلت طي الكتمان ولم يتم التجاوب معهم بل أن بعض الخبراء تم نقلهم أو إيفادهم في دورات خارج البلاد، مضيفاً بأن تواطؤا الجهات العليا حيال الأمر هو ما سهل نقلها ودفنها في مكانٍ آخر.

وتابع "الصغيري" أن مركبات تلك المواد مكونة من البروم ومادتي الكوبالت المشع والنحاس الأحمر وحال تفجر الحاويات التي تحتضنها واتحادها يؤدي إلى تصاعد ألسنة اللهب وسحب دخانية. عبدالجبار زياد

1 comment

  1. Ni sebagai tanda untuk menyedarkan manusia. Bukan tanda kiamat yang sebenar sbb masih ada lagi yang menyebut nama Allah.banyak lagi tanda besar sepatutnya muncul sebelum api keluar dari perut bumi untuk menghalau manusia. Wallahualam.

    ReplyDelete

"Berfikir tanpa kotak"

Ar Ra'isul Mutakallim, Tabligh Ki Zabaan (Lidah Tabligh) Hadrat Maulana Umar Palanpuri Rahmatullahu 'alaihi berkata: "Orang yang kuat adalah orang yang sanggup bertahan dalam arus kerosakan. Orang yang lebih kuat adalah orang yang sanggup melawan arus kerosakan. Namun orang yang paling kuat adalah orang yang sanggup merubah arah arus kerosakan hingga menjadi akannya arus kebaikan.”

“Dajjal bersama tenteranya mempunyai kekuatan yang amat istimewa dan amat tersusun. Begitu juga Yakjuj dan Makjuj membuat huru-hara di seluruh dunia. Kehebatan mereka tiada siapa yang dapat melawan dan orang beriman berundur dengan hanya makan zikir dan tasbih."

"Allah zahirkan kudratnya hanya dengan labah-labah yang kecil dijadikan asbab untuk menggigit tengkuk-tengkuk mereka hingga mati. Mayat mereka begitu busuk diseluruh dunia. Orang beriman tidak tahan terus berdoa pada Allah. Allah ta'ala hantarkan hujan dan banjir menghanyutkan mereka ke laut. Inilah yang akan berlaku di akhir zaman nanti."

"Amalan dakwah memisahkan hak dan batil seperti air menghanyutkan sampah dari emas dan logam-logam yang lain. Namun pekerja² agama jika wujud cinta dunia dalam hati mereka seperti emas dan disaluti logam-logam lain, maka banyak masalah yang akan timbul.”