Sunday, January 18, 2015

MAKSUD KENABIAN - Hadrat Maulana 'Umar Palanpuri Rahmatullahu 'alaihi

"Maksud kenabian ada lima, pertama ialah (1) Dakwah . Setiap alim perlu datang atas maksud ini. Maksud pertama ini Dakwah Ilallah . Yan... thumbnail 1 summary
"Maksud kenabian ada lima, pertama ialah (1) Dakwah. Setiap alim perlu datang atas maksud ini. Maksud pertama ini Dakwah Ilallah. Yang kedua (2) Taklim. Yang ketiga (3) Tazkiyah. Yang keempat (4) Akhlak. Yang kelima (5) Hikmah. Ini adalah maksud Kenabian. Itulah yang telah Nabi Sallallahu 'alaihi wa sallam usahakan keatas para Sohabah, yaqni untuk datang pada maksud Kenabian ini."

"Hari ini kita telah terhindar dari maksud Kenabian ini. Sebab itulah kehidupan kita tidak menyamai maksud Kenabian ini. Begitu juga umat ini tidak menyamai maksud Kenabian ini. Sebab itulah fitnah tersebar diseluruh alam.


Sejauh mana ulama' datang pada maksud Kenabian ini dan berhubung dengan orang awam, insyaa-Allah kehidupan orang awam pun juga akan datang diatas maksud Kenabian ini. Sejauh mana mereka terjauh hubungan dengan orang 'alim, sejauh itu juga mereka akan jauh dari maksud Kenabian ini. Mereka tenggelam dalam kejahilan." - Ar Ra'isul Mutakallim, Tabligh Ki Zabaan (Lisaanud Da'wah wat Tabligh/Lidah Tabligh) Hadrat Maulana 'Umar Palanpuri Rahmatullahu 'alaihi [1 Rabiul akhir 1348-1 Muharram 1418/5 September 1929 - 21 May 1997]

No comments

Post a Comment

"Berfikir tanpa kotak"

Ar Ra'isul Mutakallim, Tabligh Ki Zabaan (Lidah Tabligh) Hadrat Maulana Umar Palanpuri Rahmatullahu 'alaihi berkata: "Orang yang kuat adalah orang yang sanggup bertahan dalam arus kerosakan. Orang yang lebih kuat adalah orang yang sanggup melawan arus kerosakan. Namun orang yang paling kuat adalah orang yang sanggup merubah arah arus kerosakan hingga menjadi akannya arus kebaikan.”

“Dajjal bersama tenteranya mempunyai kekuatan yang amat istimewa dan amat tersusun. Begitu juga Yakjuj dan Makjuj membuat huru-hara di seluruh dunia. Kehebatan mereka tiada siapa yang dapat melawan dan orang beriman berundur dengan hanya makan zikir dan tasbih."

"Allah zahirkan kudratnya hanya dengan labah-labah yang kecil dijadikan asbab untuk menggigit tengkuk-tengkuk mereka hingga mati. Mayat mereka begitu busuk diseluruh dunia. Orang beriman tidak tahan terus berdoa pada Allah. Allah ta'ala hantarkan hujan dan banjir menghanyutkan mereka ke laut. Inilah yang akan berlaku di akhir zaman nanti."

"Amalan dakwah memisahkan hak dan batil seperti air menghanyutkan sampah dari emas dan logam-logam yang lain. Namun pekerja² agama jika wujud cinta dunia dalam hati mereka seperti emas dan disaluti logam-logam lain, maka banyak masalah yang akan timbul.”