Friday, January 30, 2015

ROMBAKAN BESAR BESARAN KABINET SAUDI. 2 PUTERA RAJA ABDULLAH DIPECAT

#NOTA KEMASKINI UNTUK ENTRI ASAL: KEMATIAN RAJA ABDULLAH PEMICU HADITS TSAUBAN DARIHAL KEMUNCULAN IMAM MAHDI thumbnail 1 summary

ROMBAKAN BESAR BESARAN KABINET AL SAUD -  Berdasarkan pada analisis kami pada entri "KEMATIAN RAJA ABDULLAH PEMICU HADITS TSAUBAN DARIHAL KEMUNCULAN IMAM MAHDI", maka berat sangkaan bahawa pemicu pada hadits Tsauban Radhiallahu 'anhu itu sudah pun dipetik dengan kematian Raja Abdullah dengan kenaikan takhta pada Raja Salman.

Beliau kini dilihat sebagai berusaha keras untuk memantapkan kedudukannya. Sekiranya hipotesis ini cuba disangkal sekalipun, maka sepertimana yang sudah diperjelaskan sebelum ini, sejauh manakah Raja Salman dengan tahap penyakitnya yang kronik dan dikelilingi musuh luar dan dalam negara dapat mempertahankan kedudukan beliau bagi tempoh yang lama?


Juga sudah diperjelaskan bahawa konfigurasi 3 pemain utama dari kalangan Putera-putera Mahkota yang saling bersengketa itu sudah lama tertanam dalam sistem kerajaan Al Saud. Persoalan lain termasuklah samada kemungkinan percubaan untuk membunuh Raja Salman sepertimana yang pernah dilakukan dengan jayanya keatas Raja Faisal pada tahun 1975 oleh anak saudara beliau sendiri sebagai kambing hitam rangkaian perisikan puak Mufsidun. Sekiranya perkara ini dilaksanakan, konfigurasi persengketaan yang berlanjutan mungkin akan melibatkan 2 Putera Mahkota + 1 elemen "Dark horse" sepertimana di zaman Raja Faisal.

Pergolakan luar dan dalam negara Arab Saudi akan terus berlaku dengan kebanyakan antaranya melibatkan dalang-dalang dari kuasa besar dunia (Globalis) bagi memperkukuhkan percaturan mereka di Haramain. Samada isyarat pemicu diletakkan pada Raja Abdullah atau Raja Salman sekalipun, pemicu sudah dipetik dan besar kemungkinan kita berada hanya 2-3 langkah sahaja sebelum krisis global mula terledak. WALLAHU A'LAM BIS SOWAB - AL FAEDAH

 
2 PUTERA RAJA ABDULLAH DIPECAT
Di antara item utama dalam rombakan kabinet Raja Salman adalah pemecatan orang-orang penting dalam team Raja Abdullah seperti Ketua Pe­risikan Umum, Putera Khalid bin Bandar bin Abdul Aziz al-Saud. Pengumuman itu dibuat selepas Raja Salman menaiki takhta susulan kemangkatan Raja Abdullah.

Dalam satu perintah ­berasingan, Putera Bandar bin Sultan yang merupakan anak saudara Raja Abdullah turut dilucutkan daripada jawatan Setiausaha Agung Majlis Keselamatan Negara dan penasihat raja.

Dua lagi anak lelaki almarhum turut dipecat ialah Putera Mishall yang merupakan Gabenor Mekah dan pemerintah bandar raya Riyadh, Putera Turki bin Abdullah.

Raja Salman menggantikan Gabenor Riyadh, Turki bin Abdullah itu dengan Faisal bin Bandar, dan melantik semula Khaled al-Faisal sebagai Gabenor Mekah kurang dari dua tahun selepas beliau digantikan oleh Putera Mishall bin Raja Abdullah, sebagai satu lagi tamparan kepada status quo pakatan pro Raja Abdullah.

Seorang lagi anak lelaki Raja Abdullah, Putera Mitep dikekalkan kedudukannya sebagai Menteri yang bertanggungjawab mentadbir pasukan Pengawal Kebangsaan yang mempunyai kira-kira 200,000 askar.

Namun sepertimana yang diulas pada entri "KEMATIAN RAJA ABDULLAH PEMICU HADITS TSAUBAN DARIHAL KEMUNCULAN IMAM MAHDI", adalah diketahui umum bahawa Raja Abdullah mengkehendaki agar anaknya, Putera Miteb menjadi Timbalan Putera Mahkota untuk digandingkan bersama Muqrin, namun sebaliknya Miteb telah dicantas dengan cepat melalui perlantikan Muhammad bin Nayef sebagai Timbalan Putera Mahkota.

SUDAIRI
Keluarga Salman bin Abdulaziz (Raja baru Saudi - 2015)
1. Raja Salman (Perdana Menteri)
2. Faisal bin Salman (kekal Gabenor Madinah)
3. Abdul Aziz bin Salman (Timbalan Menteri Petroleum)
4. Mohammed bin Salman (Menteri Pertahanan)
5. Mohammed bin Nayef (Anak saudara Raja Salman) • Timbalan Putera Mahkota • Menteri Dalam Negeri • Timbalan Ke-2 Perdana Menteri)

AL-YAMANIYAH (Bakal naik takhta nanti)
Putera Mahkota Muqrin bin Abdulaziz (merangkap Timbalan Perdana Menteri)

SHURAIM
Keluarga Abdullah bin Abdulaziz (Raja Saud 2005-2015)
1. Mitab bin Abdullah (kekal sebagai Menteri
Pasukan Pengawal Kebangsaan)
2. Mishaal bin Abdullah (hilang jawatan Gabenor Makkah)
3. Turki bin Abdullah (hilang jawatan Gabenor Riyadh)
4. Bandar bin Sultan (Anak saudara Raja Abdullah – hilang jawatan Setiausaha Agung Pasukan Pengawal Kebangsaan)
5. Abdulaziz bin Abdullah (kekal sebagai Menteri Negara)

AL-SAUD
Keluarga Faisal bin Abdulaziz (Raja Saudi 1964-1975)
1. Khalid bin Faisal (Gabenur Makkah)
2. Saud bin Faisal (Menteri Luar Negara)

JAWATAN LAIN YANG PENTING
1. Menteri Kewangan – Ibrahim bin Abdulaziz Al-Assaf
2. Menteri Hal Ehwal Islam – Sheikh Saleh bin Abdulaziz Al-AsShaikh
3. Khalid bin Bandar bin Abdulaziz Al Saud • Hilang jawatan Ketua Perisikan • Timbalan Menteri Pertahanan


(Jazakallahu khair untuk makluman berita dan nota ringkasan kepada sahabat Zulhilmi Mustafa Al Basri Al Hasani)

ROMBAKAN BESAR BESARAN KABINET ARAB SAUDI DIUMUM
Laporan 30 Januari 2015 


Penjaga Dua Masjid Suci Raja Salman mengumumkan rombakan besar-besaran Kabinet pada hari Khamis, melantik Azzam Al-Dakhil, Menteri Pendidikan baru, Ahmed bin Aqeel Al-Khateeb Menteri Kesihatan baru, Adel Al-Toraifi, Menteri Kebudayaan dan Maklumat dan Abdul Lateef bin Abdul Malik Al-Asheikh Menteri baru Hal Ehwal Perbandaran dan Luar Bandar.

Raja Salman, yang menaiki takhta pada hari Jumaat, melantik semula Putera Khaled Al-Faisal sebagai Gabenor Makkah di tempat Putera Mishaal bin Abdullah dan Gabenor Riyadh Putera Faisal bin Bandar, menggantikan Putera Turki bin Abdullah bin Abdul Aziz. Beliau memecat Putera Bandar bin Sultan dari kedudukan Setiausaha Agung Majlis Keselamatan Negara dan Duta Khas Raja.

Walid bin Mohammed Al-Samaani adalah Menteri Keadilan yang baru yang menggantikan Mohammed Al-Eissa manakala Saleh bin Abdul Aziz Al-Asheikh telah dilantik semula sebagai Menteri Dalam Islam, menggantikan Sulaiman Abalkhail. Beliau menggabungkan Kementerian Pengajian Tinggi dengan Kementerian Pelajaran.

Menteri baru yang lain ialah: Mohammed Al-Suwaiyel, Menteri Telekomunikasi dan Teknologi Maklumat; Majed bin Abdullah Al-Qassabi Menteri Hal Ehwal Sosial; Abdul Rahman bin Abdul Mohsen Al-Fadli, Menteri Pertanian; Khaled bin Abdullah Al-Araj, Menteri Perkhidmatan Awam; Saad bin Khaled Al-Jabari Menteri Negera; dan Mohammed bin Abdul Malik Al-Asheikh, Menteri Negera.

Menteri Luar Putera Saud Al-Faisal, Menteri Petroleum dan Sumber Mineral Ali Al-Naimi, Menteri Kewangan Ibrahim Al-Assaf, Menteri Pengawal Kebangsaan Putera Miteb bin Abdullah, Menteri Tenaga Kerja Adel Fakeih dan Air dan Elektrik Abdullah Al-Hussayen mengekalkan kedudukan mereka.


Ahli Kabinet yang lain adalah: Putera Mahkota Muqrin, Timbalan Perdana Menteri; Timbalan Putera Mahkota Mohammed bin Naif, Timbalan Perdana Menteri Kedua dan Menteri Dalam; Putera Mansour bin Miteb, Menteri Negera dan Penasihat kepada Raja; Putera Mohammed bin Salman, Menteri Pertahanan; dan Matlab Al-Nafeesa, Menteri Negera; dan Musaed Al-Aiban, Menteri Negera.
 

Menteri Perumahan Shuwaish Al-Dhuwaihi, Menteri Haji Bandar Hajjar, Menteri Ekonomi dan Perancangan Muhammed Al-Jasser, Menteri Perdagangan dan Industri Tawfiq Al-Rabiah, Menteri Pengangkutan Abdullah Al-Muqbil akan kekal dalam kedudukan mereka. Menteri-menteri lain yang mengekalkan kedudukan mereka ialah: Menteri Negara bagi Hal Ehwal Shoura Mohammed bin Faisal Abusaq, dan Menteri Negara Essam bin Saad bin Saeed.
 

Raja Salman melantik Khaled bin Abdul Mohsen Al-Muhaisen sebagai Presiden Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Negara (Nazaha), bagi menggantikan Mohammed Al-Sharief.

Ketua Perisikan Putera Khaled bin Bandar dilepaskan jawatan dan Jeneral Khaled bin Ali Al-Humaidan dinamakan sebagai ketua baru. Putera Khaled bin Bandar, Putera Mishaal bin Abdullah bin Abdul Aziz bin Musaed dan Putera Abdul Aziz bin Sattam telah dinamakan penasihat kepada Raja yang berpangkat Menteri.


Raja Salman membubarkan beberapa badan seperti Jawatankuasa Tinggi untuk Dasar Pendidikan, Jawatankuasa Tinggi untuk Organisasi Pentadbiran, Majlis Perkhidmatan Awam, Suruhanjaya Tinggi untuk Bandar Sains dan Teknologi Raja Abdulaziz, Majlis Pendidikan Tinggi dan Universiti, Majlis Tinggi Pendidikan, Tinggi Majlis Petroleum dan Mineral Negeri, Majlis Ekonomi Agung, Majlis Keselamatan Negara (MKN), Majlis Tertinggi Untuk Pusat Nuklear dan Tenaga Boleh Diperbaharui Bandar Raja Abdullah, Majlis Tertinggi Hal Ehwal Islam, dan Majlis Tertinggi bagi Hal Ehwal orang Kurang Upaya.

Dua majlis baru telah ditubuhkan: Majlis Politik dan Keselamatan Negeri dan Majlis Ekonomi dan Pembangunan Negeri. Kedua-dua majlis akan berkait rapat dengan Majlis Menteri Menteri. Badan Komisyen pakar-pakar akan terus sebagai salah satu agensi sekretariat umum Kabinet.

Majlis Politik dan Keselamatan Negeri akan mempunyai sembilan orang ahli dan akan dipengerusikan oleh Putera Mohammed bin Naif. Majlis 22 anggota Ekonomi dan Hal Ehwal dan Pembangunan akan dipengerusikan oleh Putera Mohammed bin Salman. Raja Salman juga merombak samasekali jawatankuasa am bagi Kabinet yang dipengerusikan oleh Musaed Al-Aiban.

Pelantikan utama yang lain ialah: Putera Abdul Aziz bin Salman, Timbalan Menteri Petroleum dan Mineral yang berpangkat Menteri; Putera Turki bin Saud, Presiden Bandar Sains dan Teknologi Raja Abdulaziz yang berpangkat Menteri; Hazim bin Mustafa Zagzoug, Ketua Hal Ehwal Peribadi Raja; Fahd Abdullah Al-Samari, Penasihat di Mahkamah Diraja; Mohammed bin Sulaiman Al-Ajaji, Ketua Pakar Komisen di Kabinet; Yahya bin Abdullah Al-Samaan, pembantu Presiden Majlis Shura; Abdul Rahman Al-Hussayen, Presiden Lembaga Kawalan dan Siasatan; Mohammed bin Abdullah Al-Jadaan, Presiden Pihak Berkuasa Pasaran Modal; Sulaiman bin Abdullah Al-Hamdan, Presiden Pihak Berkuasa Am Penerbangan Awam menggantikan Putera Fahd bin Abdullah; Abdul Rahman bin Abdullah Al-Sanad, Presiden Suruhanjaya untuk Promosi Kebaikan dan Pencegahan Mungkar, menggantikan Abdullatif Al-Asheikh; Nabeel bin Mohammed Al-Aamoudi, Presiden Lembaga Pelabuhan Arab, menggantikan Abdul Aziz Al-Tuwaijri; dan Ibrahim bin Muhammad Al-Sultan, Datuk Bandar Riyadh. Mohammed bin Abdul Kareem Al-Eissa telah dikeluarkan dari jabatannya sebagai anggota Majlis Ulama Kanan Islam menurut warta diRaja.

Sumber Massive Cabinet shake-up

No comments

Post a Comment

"Berfikir tanpa kotak"

Ar Ra'isul Mutakallim, Tabligh Ki Zabaan (Lidah Tabligh) Hadrat Maulana Umar Palanpuri Rahmatullahu 'alaihi berkata: "Orang yang kuat adalah orang yang sanggup bertahan dalam arus kerosakan. Orang yang lebih kuat adalah orang yang sanggup melawan arus kerosakan. Namun orang yang paling kuat adalah orang yang sanggup merubah arah arus kerosakan hingga menjadi akannya arus kebaikan.”

“Dajjal bersama tenteranya mempunyai kekuatan yang amat istimewa dan amat tersusun. Begitu juga Yakjuj dan Makjuj membuat huru-hara di seluruh dunia. Kehebatan mereka tiada siapa yang dapat melawan dan orang beriman berundur dengan hanya makan zikir dan tasbih."

"Allah zahirkan kudratnya hanya dengan labah-labah yang kecil dijadikan asbab untuk menggigit tengkuk-tengkuk mereka hingga mati. Mayat mereka begitu busuk diseluruh dunia. Orang beriman tidak tahan terus berdoa pada Allah. Allah ta'ala hantarkan hujan dan banjir menghanyutkan mereka ke laut. Inilah yang akan berlaku di akhir zaman nanti."

"Amalan dakwah memisahkan hak dan batil seperti air menghanyutkan sampah dari emas dan logam-logam yang lain. Namun pekerja² agama jika wujud cinta dunia dalam hati mereka seperti emas dan disaluti logam-logam lain, maka banyak masalah yang akan timbul.”