Friday, January 23, 2015

Raja Abdullah meninggal dunia, digantikan oleh Salman

"Masanya sudah tiba." - Al Faedah   Forum Grup AK berkenaan kemangkatan Raja Saud: https://www.facebook.com/groups/antiko... thumbnail 1 summary

"Masanya sudah tiba." - Al Faedah
 
Forum Grup AK berkenaan kemangkatan Raja Saud:
https://www.facebook.com/groups/antikons/permalink/1564665083790349/

Raja Abdullah Arab Saudi telah meninggal dunia menurut saluran perdana televisyen negara melaporkan awal pada hari Jumaat dan dengan resmi adiknya Putara Mahkota Salman kini menjadi raja dalam satu kenyataan.

Pada masa yang sama Raja Salman menggesa Majlis Bai'ah keluarga DiRaja untuk membai'ah Muqrin sebagai putera mahkota dan waris.

"Yang Mulia Salman bin Abdulaziz Al Saud dan semua ahli keluarga dan negara meratapi Penjaga Dua Masjid Suci Raja Abdullah bin Abdulaziz, yang meninggal dunia pada tepat 1:00 pagi ini," kata kenyataan itu.

Abdullah, yang dikatakan lahir pada tahun 1923, telah memerintah Arab Saudi sebagai raja sejak tahun 2006, tetapi telah mentadbir negara sebagai pemangku raja bagi hampir satu dekad sebelum itu setelah Raja Fahd mengalami penyakit stroke.

Raja Salman, dianggap 79, telah putera mahkota dan Menteri Pertahanan sejak 2012. Beliau adalah gabenor wilayah Riyadh selama lima dekad sebelum itu.

Dengan melantik serta merta Muqrin sebagai warisnya, tertakluk kepada kelulusan Majlis Bai'ah keluarga diRaja Saudi, Salman telah mengorak langkah segera untuk mengelakkan spekulasi yang berleluasa tentang proses penggantian diraja Arab Saudi, pengekspot minyak utama dunia.

RIYADH Thu Jan 22, 2015 6:42pm EST

Kerajaan Arab Saudi yang semakin rapuh
http://al-faedah.blogspot.com/2012/04/kerajaan-arab-saudi-yang-semakin-rapuh.html

No comments

Post a Comment

"Berfikir tanpa kotak"

Ar Ra'isul Mutakallim, Tabligh Ki Zabaan (Lidah Tabligh) Hadrat Maulana Umar Palanpuri Rahmatullahu 'alaihi berkata: "Orang yang kuat adalah orang yang sanggup bertahan dalam arus kerosakan. Orang yang lebih kuat adalah orang yang sanggup melawan arus kerosakan. Namun orang yang paling kuat adalah orang yang sanggup merubah arah arus kerosakan hingga menjadi akannya arus kebaikan.”

“Dajjal bersama tenteranya mempunyai kekuatan yang amat istimewa dan amat tersusun. Begitu juga Yakjuj dan Makjuj membuat huru-hara di seluruh dunia. Kehebatan mereka tiada siapa yang dapat melawan dan orang beriman berundur dengan hanya makan zikir dan tasbih."

"Allah zahirkan kudratnya hanya dengan labah-labah yang kecil dijadikan asbab untuk menggigit tengkuk-tengkuk mereka hingga mati. Mayat mereka begitu busuk diseluruh dunia. Orang beriman tidak tahan terus berdoa pada Allah. Allah ta'ala hantarkan hujan dan banjir menghanyutkan mereka ke laut. Inilah yang akan berlaku di akhir zaman nanti."

"Amalan dakwah memisahkan hak dan batil seperti air menghanyutkan sampah dari emas dan logam-logam yang lain. Namun pekerja² agama jika wujud cinta dunia dalam hati mereka seperti emas dan disaluti logam-logam lain, maka banyak masalah yang akan timbul.”